A Zöld Könyv váratlan győzelmét hozta az idei Oscar-díjátadó

 

A Bohém rapszódia a legtöbb, pontosan négy díjat nyert alkotás. A kedvenc az Oscar-gála nagy vesztese, tíz jelöléséből egyet tudott csak díjra váltani.

Vasárnap este (közép-európai idő szerint hétfőn hajnalban) 91. alkalommal adták át az amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS) kitüntetéseit, közismert nevükön az Oscar-díjakat a Los Angeles-i Dolby Színházban.

Viggo Mortensen dán-amerikai színész (b) és Mahershala Ali amerikai színész a Zöld könyv (Green Book) című film egyik jelenetében. (Fotó: MTI/AP/Universal Pictures/Patti Perret)

Viggo Mortensen dán-amerikai színész (b) és Mahershala Ali amerikai színész a Zöld könyv (Green Book) című film egyik jelenetében. (Fotó: MTI/AP/Universal Pictures/Patti Perret)

A Viggo Mortensen és Mahershala Ali főszereplésével készült Zöld könyv meglepetésszerű győzelmét hozta a legjobb film kategóriában a gála. Peter Farrelly roadmovie-ját, amely az amerikai délen játszódik a szegregáció idején, nem tartották a kritikusok a kategória favoritjának, már csak azért sem, mert idén a legtöbb, tíz-tíz jelölést Alfonso Cuarón Roma című fekete-fehér mexikói családtörténete és Jorgosz Lanthimosz A kedvenc című kosztümös történelmi drámája kapta. Előbbi három, utóbbi egy díjat kapott az este.

Alfonso Cuaron (Fotó: Getty Images)

Alfonso Cuaron (Fotó: Getty Images)

Alfonso Cuarón ugyanakkor elégedett lehet, az általa rendezett Roma című fekete-fehér dráma fényképezéséért és a rendezői munkájáért vehette át az amerikai filmakadémia elismerését. Cuarónnak ez volt az első filmje, amelyet operatőrként is jegyzett. Emellett Roma kapta a legjobb idegen nyelvű film díját is.

Cuarón személyes emlékeit idézi fel gyermekkorából, amikor Mexikóváros Roma negyedében élt a családjával. A rendező forgatókönyv nélkül forgatott, zömmel amatőr szereplőkkel. A filmet forgalmazó Netflix ezzel viszont lecsúszott első játékfilmes Oscarjáról.

Olivia Colman (Fotó: Getty Images)

Olivia Colman (Fotó: Getty Images)

Olivia Colman Oscar-díja volt az est másik meglepetése a legjobb női főszereplő kategóriában (A kedvenc). A kategória várományosa egyértelműen a 71 éves Glenn Close volt, aki így hetedik jelölését sem tudta díjra váltani.

A legjobb színész kategóriában viszont a papírforma érvényesült, Rami Malek nyert Freddie Mercury karakteréért a Bohém rapszódiában. A legjobb vágás, hangvágás és hangkeverés díját is a film kapta, így összességben Bryan Singer alkotása nyerte a legtöbb szobrot, egészen pontosan négyet az este folyamán.

Regina Kinget választották meg a legjobb női mellékszereplőnek a Ha a Beale utca beszélni tudna című filmben nyújtott alakításáért. A színésznő első jelölését tudta díjra váltani. A 48 éves King a mezőnyben Amy Adams (Alelnök), Marina de Tavira (Roma) és A kedvenc két sztárja, Emma Stone és Rachel Weisz elől vitte el az Oscart.

Regina King (Fotó: Getty Images)

Regina King (Fotó: Getty Images)

Mahershala Ali kapta a legjobb férfi mellékszereplőnek járó díjat a Zöld könyvben nyújtott alakításáért. A 45 éves amerikai színésznek ez a második Oscar-díja, tavalyelőtt ugyanebben a kategóriában díjazták, akkor a Holdfény című drámáért.

Mahershala Ali, (Fotó: Getty Images)

Mahershala Ali, (Fotó: Getty Images)

A legjobb dokumentumfilm díját a magyar származású Elizabeth Chai Vasarhelyi és Jimmy Chin rendezte Free Solo kapta, amely Alex Honnold sziklamászóról szól.

A Fekete párduc hét jelöléséből hármat tudott díjra váltani. A legjobb kosztüm, jelmeztervezés kategóriában, melyben Ruth Cartert harmadszor jelölték, ő most először nyert. A szuperhősfilmet jutalmazták a díszlet kategóriában is: Hannah Beachler és Jay Hart vehette át az Oscar-díjat. Valamint a legjobb filmzenéért is Ryan Coogler alkotásának járt az elismerés. Korábban egy szuperhősfilmet sem jelöltek az Oscaron, így a Marvel mozi úttörőnek számít.

Spike Lee filmje, a Csuklyások: BlacKkKlansman kapta a legjobb adaptált forgatókönyv Oscar-díját, az eredeti forgatókönyvek közül pedig a Zöld könyv győzött.

A legjobb betétdal Oscarja pedig a Lady Gaga és Bradley Cooper előadásában elhangzó Shallow című számnak jutott a Csillag születik című filmből.

A nagy show elmaradt, de a díjakat kiosztották

Leginkább így lehetne jellemezni az idei gálát, melyet az Oscar-jelöltek között szerepelő Bohém rapszódia révén az Adam Lamberttel kiegészült Queen együttes nyitotta meg.

A díjátadónak 1989 óta először nem volt házigazdája, a hiány pedig egyértelműen éreztette a hatását, a feszes tempóból olyan sztárfellépőknek hála sikerült pár percre kilépni, mint a Csillag születik két sztárja, Lady Gaga, Bradley Cooper, valamint Jennifer Huson, Gillian Welch, David Rawlings és Bette Midler, akik mind a legjobb eredeti filmdal kategóriában jelölt dalokat adták elő.

Az idei Oscar-gála előkészítése szokatlanul zaklatott volt: a filmakadémiának egy sor dologban visszakoznia kellett, nem lett új díjkategóriája a legnépszerűbb filmnek, a programot sem tudták lerövidíteni néhány díj reklámszünetben való átadásával, és ugye Kevin Hart is visszamondta a műsorvezetői feladatokat.

A ceremónián olyan sztárok adták át az Oscar-szobrokat, mint Elsie Fisher, Michael B. Jordan, Michael Keaton, Helen Mirren, Tyler Perry, Pharrell Williams, Paul Rudd, Michelle Yeoh, Javier Bardem, Angela Bassett, Chadwick Boseman, Emilia Clarke, Laura Dern, Samuel L. Jackson, James McAvoy, Melissa McCarthy, Jason Momoa és Sarah Paulson.

Íme a 2019-es Oscar-gála nyertesei:

A legjobb film:

Zöld könyv

A legjobb rendező:

Alfonso Cuarón (Roma)

A legjobb rövidfilm:

Skin

A legjobb női főszereplő:

Olivia Colman (A kedvenc)

A legjobb női mellékszereplő:

Regina King (If Beale Street Could Talk)

A legjobb férfi főszereplő:

Rami Malek (Bohém rapszódia)

A legjobb férfi mellékszereplő:

Mahershala Ali (Zöld könyv)

A legjobb külföldi film:

Roma (Mexico)

A legjobb animált rövidfilm:

Bao

A legjobb adattált forgatókönyv:

Csuklyások

A legjobb eredeti forgatókönyv:

Zöld Könyv (Brian Hayes Currie, Peter Farrelly and Nick Vallelonga)

A legjobb rövid dokumentumfilm:

Period. End of Sentence

A legjobb dokumentumfilm:

Free Solo

A legjobb operatőr:

Roma (Alfonso Cuaron)

A legjobb betétdal:

Csillag születik

A legjobb animációs film:

Pókember: Irány a Pókverzum

A legjobb kosztüm, jelmeztervezés:

Fekete Párduc

A legjobb smink és haj:

Az alelnök(Greg Cannom, Kate Biscoe, és Patricia Dehaney)

A legjobb látványtervezés:

Fekete Párduc – Hannah Beachler (látvány), Jay Hart (díszlet)

A legjobb vizuális effektusok:

Az első ember

A legjobb hangvágás:

Bohém rapszódia

A legjobb hangkeverés:

Bohém rapszódia

A legjobb filmzene:

Fekete párduc

A legjobb vágás:

Bohém rapszódia