Magyar film kapta a legjobb animáció díját a nemzetközi fesztiválon

 

A papírfiú és a karton kutya kalandjait feldolgozó animációs film, valamint egy ifjúsági magyar film nyert a Green Fest Nemzetközi Zöld Kultúra Fesztiválon.

A Legjobb Animáció díját kapta Klingl Béla Boxi című 3D-s animációs sorozatának Zöldben című epizódja, míg A legjobb ifjúsági film kategória győztese Andristyák Marcell IN Corp. – Integrated Nanotechnologies című alkotása lett a belgrádi Green Fest Nemzetközi Zöld Kultúra Fesztiválon.

A Boxi című animációs sorozat Zöldben című epizódja a hivatalos versenyprogramban nyerte el a legjobb animációnak járó díjat. A Magyar Média Mecenatúra programban támogatott film humoros története fakitermeléssel, újrahasznosítással foglalkozik a gyerekek számára is befogadható módon. (A filmekben Kartomi, a csintalan papírfiú és Boxi, a kartonkutya különös történetei elevenednek meg egy gyermek képzeletbeli, háztartási hulladékból épült világában. A sorozat összes szereplője a valóságban is kivágható és összehajtogatható papírból)

Boxi - Zöldben. Magyar animációs mese
A legjobb ifjúsági film nyertese ugyancsak egy magyar alkotás lett: Andristyák Marcell IN Corp. – Integrated Nanotechnologies című filmje az emberi test és a tudat módosításával foglalkozik.

A legjobb egyperces alkotásnak járó elismerést Jérémy Guiter francia alkotó Degolas című filmje kapta, a legjobb természetfilm az osztrák Michael Schlamberger The Canary Island – Life at the Limit című alkotása lett. Piotr Biedron lengyel alkotó PM 2.5 című filmje a legjobb rövidfilmnek járó díjat vihette haza, míg a legjobb szerb film Braca The Beekeeper – This is my world című alkotás lett.

A Green Fest Nemzetközi Zöld Kultúra Fesztivál ökológiai és környezetvédelmi kérdéseket jár körül, kiemelt célja, hogy támogassa azokat a filmkészítőket, művészeket és oktatási szakembereket, akik környezetvédelmi témában készítenek filmalkotásokat, projekteket. A fesztivál programja három részre tagolódik: a Green Screen a filmes program, a Green Field az oktatási program és a Green Square a kiállítási program. Az esemény szervezője a belgrádi Környezetvédelmi Fejlesztési Központ volt.