logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Először jelenik meg a világhírű regény eredeti kézirata

| Szerző: hirado.hu
Először jelenik meg John Steinbeck Érik a gyümölcs című regényének eredeti, cenzúrázatlan kézirata – számolt be róla a The Guardian brit napilap online kiadása.

Az alig száz nap alatt, 1938 májusa és októbere között született regény kézírásos, eredeti verziója, amelyet a Virginiai Egyetem archívumában őriznek, a független SP Books kiadó gondozásában lát napvilágot csütörtökön.

A regény új kiadása beavatja az olvasót az írói folyamat rejtett részleteibe és tartalmazza egyebek mellett az 1939-ben nyomtatásban megjelent regényből kihúzott káromkodásokat is.

Az Érik a gyümölcs a nagy gazdasági világválság idején játszódik,

amikor a hosszú aszály miatt oklahomai földművesek ezrei kelnek útra az ígéret földje, Kalifornia felé egy jobb élet reményében, ahol azonban keserű csalódás vár rájuk.

Steinbeck, aki a San Francisco News újságírójaként tudósított erről, úgy érezte, hatalmas felelősség nehezedik rá, hogy a történetet jól írja meg.

A kézirat elejére csupa nagybetűvel írta fel, hogy NEW START (új kezdet). Korábban már belefogott egy változatba, de azt a kéziratot megsemmisítette. Emellett az elején arra is emlékezteti magát, hogy igyekezzen nagy betűkkel írni („Big writing”), ennek ellenére amint előrehalad az írásban, betűi egyre apróbbak lesznek, nem teszi ki a vesszőket, nem ír nagybetűket, elhagyja az idézőjeleket.

A Steinbeck-kutató Susan Shillinglaw elmondta, hogy

az elkészült kézírásos oldalakat eseténként az író felesége, Carol gépelte le.

Ez nem kis feladat volt: miközben megfejtette az írást és kijavította a hibákat, a szöveg szerkesztésében is segített.

Az SP Books korábban már Mary Shelley Franenstein és JM Barrie Peter Pan and Wendy című regényének eredeti kéziratát is megjelentette. Az Érik a gyümölcs című realista regényéért Steinbeck 1940-ben Pulitzer-díjat kapott.

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még