×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Ön mit gondol Tóth Krisztina költőnő javaslatáról, hogy töröljék a kötelező olvasmányok közül Jókai Az arany emberét és Szabó Magda Bárány Boldizsárját?

 

A hirado.hu olvasóit a héten arról kérdezzük, hogy mit gondolnak Tóth Krisztina költőnő javaslatáról, hogy töröljék a kötelező olvasmányok közül Jókai Az arany emberét és Szabó Magda Bárány Boldizsárját. Szavazni – akár több válasz megjelölésével is – csütörtökön 12 óráig lehet.

Törölné a kötelező olvasmányok listájáról Jókai Mór Az arany emberét és Szabó Magda Bárány Boldizsár című verses meséjét Tóth Krisztina költőnő – derül ki a Könyves Magazin interjúsorozatából. A február 11-én megjelent interjúban Tóth Krisztina, az Akvárium, a Pixel és a Fehér farkas szerzője mesélt az újságnak, és kitért a kötelező olvasmányokkal kapcsolatos véleményére is.

Tóth Krisztina véleménye szerint Jókai Az arany ember című művét kéne elsőként törölni a kötelezőlistájáról. Nem elsősorban azért, mert nehezen olvasható és kedvét szegi a diákoknak, hanem a nőalakok ábrázolása miatt. Mert mit tudunk meg róluk? – teszi föl a kérdést a költőnő. Tímea nem szereti a férjét, de engedelmesen szolgálja.

Rendben tartja a házat és viszi a férfi üzleti ügyeit, ha távol van. Soha nincs egy rossz szava sem

– hangoztatta.

Hozzátette, Noémi szerelmes, de osztozik a férfin. Tímár Mihály néha megjelenik a szigeten, aztán elmegy. Noémi sose kérdez, csak örül. Nem lázadozik hanem csinosan várja Tímárt, amikor az éppen ráér.

Hasonló problémám van az alsósoknak ajánlott Bárány Boldizsárral.

Felsorolom Borbála tulajdonságait: szerény, halkszavú, szorgos. Mindig melegen teszi a levest az ura elé. Rendben tartja a házat, és amint van egy kis ideje, rohan a fodrászműhelybe. Sose ül le. Aranykezű,

azaz mindig jókat főz. Bertalan, az apa, ezzel szemben zord, kevés szavú. Amikor Boldizsár elcsavarog, komoran lecsatolja a nadrágszíját. Lili lányom szerencsére nem értette, miért csatolja le: azt hitte, csak azért, mert nagyon teleette magát. Rémes… A gyerekeink az iskolában olvasott művekből építik fel, milyenek is a nemi szerepek” – mondta Tóth Krisztina.

Mindebből kiderül, hogy Tóth Krisztina, azért törölné az említett két könyvet a kötelező olvasmányok listájáról, mert állítása szerint torz női szerepet tár a fiatalok elé. Mondataiból az derül ki, hogy egy nő nem tarthatja rendben a házat és nem viheti férje üzleti ügyeit, nem lehet szerény és halkszavú sem.

A héten erről szavazhat: Ön mit gondol Tóth Krisztina költőnő javaslatáról, hogy töröljék a kötelező olvasmányok közül Jókai Az arany emberét és Szabó Magda Bárány Boldizsárját?

A szavazás eredményét itt tekinthetik meg:

A címlapfotó illusztráció.