×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Trójai faló vagy áldás a világ számára a kínaiak nagy terve?

 

A Pallas Athéné Könyvkiadó Világgazdasági körkép című kötete a világ gazdasági helyzetét, és a kínai Új Selyemút kezdeményezés hatásait járja körül.

A kötet közvetlen előzményének is tekinthető Emmanuel Macron francia elnök 2018-as kínai látogatása, amelynek fő küldetése az volt, hogy kifejezze Franciaország nyitottságát a 2013-2014 során indított Egy övezet, egy út kezdeményezéssel kapcsolatban.

A könyvben 59 francia szerző mutatja be a világgazdaság működését, és elemzi a népesség, az egyenlőtlenségek, a mobilitás alakulását, a városok, az oktatás, az egészségügy és a környezet helyzetét. Mindemellett a kötetben tételes áttekintést kaphatunk a világ 116 országáról is.

Külön fejezetben veszi górcső alá a kínai Új Selyemút kezdeményezés kialakulását, annak földrajzi dimenzióit, és tekinti át azokat a diplomáciai lépéseket, amelyek az első gyakorlati eredményekhez vezettek.

A kötet fejezeteiben kirajzolódnak az Új Selyemút együttműködés gazdasági és politikai céljai, ugyanakkor számos kérdés is felmerül a projekttel kapcsolatos lehetséges problémákról.

A gazdasági kérdések mellett az Új Selyemút megvalósítása politikai téren sem akadálymentes. A szerzők e megállapításukat elsősorban a projekt vegyes európai fogadtatására alapozzák, valamint arra, hogy az ázsiai csendes-óceáni térségben geopolitikai téren milyen reakciókat kapott e kezdeményezés.

A Világgazdasági körkép című kötet, valamint a Pallas Athéné Könyvkiadó (PABooks) korábban megjelent kiadványai megvásárolhatók a PABooks webáruházában, a www.pallasathenekiado.hu oldalon. Valamint a kiadó követhető a Facebook-oldalán és podcastcsatornáján is.

(Fotó: Pallas Athéné Könyvkiadó)

A címlapfotó illusztráció.