×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Helyesen cselekedni „egyáltalán nem atomfizika” – Könyv a morális döntésekről

 

Gary Cox filozófiaprofesszor könyve előremutató, humorral fűszerezett és szórakoztató olvasmány, ugyanakkor filozófiai mélységig hatoló kötet arról, hogy napjainkban milyen tényezők mentén értékelhetjük magunkat morálisan jónak, vagyis kellően racionálisnak, elfogadónak és tiszteletteljesnek.

A professzor a filozófiai felfedezőút megkezdésekor nyilvánvalóvá teszi: ahhoz, hogy erkölcsi értelemben véve valóban jók legyünk, tudásunkat a gyakorlatba is át kell ültetnünk. A készségek pedig csak gyakorlás által érik el a valódi létezés szintjét, csak ezáltal fejlődnek, és így kerülhető el az is, hogy visszafejlődjenek.

Néhány időről időre felmerülő erkölcsi dilemmától eltekintve – például a jóindulatú hazugság trükkös kérdésköre –, amelyben nagyon nehéz megtalálni a helyes utat, helyesen cselekedni „egyáltalán nem atomfizika” – vallja a filozófiaprofesszor.

Azt is felveti, hogy talán a „Hogyan legyünk boldogok?” alcímet kellett volna adnia a könyvnek,

hiszen minden jóságról írott elemzés elkerülhetetlenül a boldogságról is szól.

Érdekes módon pedig ezek a dolgok vagy ingyen rendelkezésre állnak, vagy relatíve kevés pénzbe kerülnek – hívja fel a figyelmet a régi mondás igazságára, mely szerint „a legjobb dolgok az életben ingyen vannak”.

Ahhoz, hogy másokat is úgy tiszteljünk, mint saját magunkat, bizonyosodjunk meg arról, hogy cselekedeteink ezt a magasabb boldogságot támogatják, vagy legalább nem ártanak, nem okoznak fájdalmat vagy szomorúságot a világnak. Ennek megvalósításához bölcsességre és önismeretre is szükség van, továbbá arra, hogy ne lépjünk az önhittség tévútjára– állítja.

Gary Cox legfőbb üzenete, hogy küzdjünk azért, hogy nemes és önzetlen legyen a lelkünk.

Kötetével ennek mentén elsősorban az érzelmek stabilitásában és a türelem képességének fejlesztésében segít, miközben szórakoztató stílusával elbűvöli az olvasót.

Gary Cox író, a filozófia doktora, a Birminghami Egyetem kutatója.