×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Harag Anita kapta a 2020-as Margó-díjat

 

Az Évszakhoz képest hűvösebb című novelláskötetéért Harag Anita kapta a 2020-as Margó-díjat – közölték a szervezők az MTI-vel csütörtökön.

A Margó-díjjal elismert Harag Anita író Évszakhoz képest hűvösebb című novelláskötete a Margó Irodalmi Fesztiválon és Könyvvásáron Budapesten, a Várkert Bazárban 2020. október 15-én (Fotó: MTI/Mónus Márton)

A legjobb első prózakötetért járó díjat hatodik alkalommal adták át a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásáron. Az elismerés mellé félmillió forint, próbafordítás, tárcasorozat, bemutatkozás a Müpa 2021/22-es Literárium-sorozatában és a Bookline 15 millió forintos médiatámogatása is jár.

Harag Anita novellái hol a gyerek, a kamasz vagy a fiatal felnőtt nézőpontjaiból mutatnak meg családtörténeteket.

Nyelvezete minimalista, elbeszélő technikája sűrű, szereplői szinte életre kelnek. A kötet címében megjelenő hűvösség a mindennapi kapcsolatokban megjelenő távolságokra is utal – írja a közlemény.

2020-ban 19 első prózakötetet jelöltek a kiadók és a szerzők a díjra, amelyek közül a tíz legjobbat előzsűri választotta ki, majd a szakmai zsűri döntött a legjobb háromról: Harag Anita könyve mellett Babarczy Eszter A mérgezett nő című novelláskötete és Hegyi Ede A senki című regénye került az élmezőnybe.

A Margó-díjról döntő zsűri tagjai idén Antal Nikolett (Fiatal Írók Szövetsége), Czinki Ferenc (Szépírók Társasága), Gaborják Ádám, valamint Valuska László, a Margó Irodalmi Fesztivál igazgatója voltak – olvasható a közleményben.