×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Komoly zavart okozhatnak a gyermekekben az LMBTQ-mesekönyvek

 

Óriási erők mozdultak meg az utóbbi időben – az LMBTQ lobbitól kezdve az európai politikáig – annak érdekében, hogy mindazon értékeket, mint jóság, szépség, hit, igazság, becsület, szerelem, anyaság és apaság, gyermekáldás – egyszóval mindent, amiért élni érdemes – relativizálják. Szakértők szerint azonban ez komoly károkat okozhat a gyerekek fejlődésben.

Szerdán ünnepeljük meséinket: a legendás székely meseíró, Benedek Elek szeptember 30-i születésnapja 2005 óta a magyar népmese napja is. A mese elsősorban az ártatlanság, a gyermekkor metaforája, az egészséges személyiség kialakulásának egyik eszköze. Ugyan kinek jutna eszébe belerondítani?

Mostanában mégis óriási erők mozdultak meg – az LMBTQ lobbitól kezdve az európai politikáig – annak érdekében, hogy azon értékeket, mint a jóság, a szépség, a hit, az igazság, a becsület, a szerelem, az anyaság és apaság, a gyermekáldás – egyszóval

mindent, amiért élni érdemes – relativizálják.

Mindezt azért teszik, hogy a jövőben olyan nemzedékek nőjenek fel, melyekben nincs már meg ez az iránytű.

A mesék fontos eszközei a gyerekek fejlődésének. A kicsi gyerekek számára egyes fogalmak, mint például

a jóság, igazság önmagukban érthetetlenek, megfoghatatlanok. Ha azonban ezeket a fogalmakat történetek segítségével elmagyarázzuk el a gyerekeknek, már mindjárt közelebb jutnak az elvont fogalmak megértéséhez.

Emellett, ha olyan meséket olvasunk fel nekik, amelyben a jó szereplők viszontagságok árán, de győzedelmeskednek, és a rossz elnyerni méltó sorsát a mese végére, akkor a gyerekek úgy fognak szocializálódni, hogy jónak lenni jó, rossznak lenni pedig nem éri meg – mondta Takaró Mihály irodalomtörténész a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Hozzátette, a 20. század második fele eredményezte azt a döbbenetes változást, amely egy új mesetípus megszületését eredményezi.

A modern mesékben a figurák nem szépek, illetve az addig gonosz figurák pozitív szereplőkké váltak.

Ennek köszönhetően egy torz kép alakulhat ki a gyerekben a világról – mondta. Hozzátette, nagyon káros tudatosan a gyereket olyan választás elé állítani, amelyek saját ösztöneivel ellentétesek, vagy megvonni annak a lehetőségét, hogy természetesen szocializálódjon.

Uzsainé Pécsi Rita pedagógus, neveléskutató elmondta, mindenki tudja, hogy a népmesék szájról szájra terjedtek. Azonban még a fonókban is

az volt a jó mesemondó, aki a történet üzenetét nem változtatta meg.

Hozzátette, az új LMBTQ-eszméket közvetítő mesekönyvek úgy keverik össze a jót és a rosszat, hogy az komoly zavart okozhat a gyerekekben, ami később komoly pszichológiai, szocializációs gondokat is kiválthat.

Nem mindenki gondolja így. A napokban életveszélyesen megfenyegették a CitizenGo magyarországi irodavezetőjét. Schittl Eszter, miután elindítottak egy kampányt, amelyben arra igyekeznek felhívni a figyelmet, hogy a gyerekeknek joguk van egy normális gyerekkorhoz.


A teljes beszélgetés itt hallgató meg.

A címlapfotó illusztráció.