×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Zimbabwei író is a Booker-díj idei jelöltjei között

 

Kihirdették kedden Londonban a legrangosabb brit irodalmi elismerés, a Booker-díj jelöltjeinek szűkített listájára felkerült műveket: a szerzők között négy nő és két férfi van, meglepetésre Hilary Mantel nem került a döntősök közé.

A The Guardian a listát „a díj történetében a legsokszínűbb felhozatalnak” nevezte, és kiemelte, hogy a szerzők közül csak ketten fehérek. A jelöltek között négy elsőkönyves szerző van.

Az 50 ezer fontos fődíjért folyó versenybe egy zimbabwei, egy etióp-amerikai, egy skót-amerikai és három amerikai író jutott be.

A döntősök között van Diane Cook a The New Wilderness, Tsitsi Dangarembga a This Mournable Body, Avni Doshi a Burnt Sugar, Maaza Mengiste a The Shadow King, Douglas Stuart a Shuggie Bain és Brandon Taylor a Real Life című könyvvel.

A brit Hilary Mantel, aki korábban kétszer is elnyerte a Booker-díjat, ezúttal lemaradt a listáról, bár Thomas Cromwellről szóló trilógiájának utolsó kötete még szerepelt a díjesélyesek hosszú listáján.

A díjról döntő zsűri elnöke, Margaret Busby elmondta, hogy a szűkített listára került hat regény „váratlanul jött össze, hangjuk és szereplőik a zsűri minden tagjában visszhangot keltettek, noha nagyon különbözőek”.

Kiemelte, a művek között van olyan, amely egy, a nyolcvanas években a glasgow-i munkáskörnyezetben felnövő különös gyermekről szól. Egy másik hőse egy nő, aki Zimbabwében küzd posztkoloniális rémálommal. Máshol egy férfit ismerünk meg, aki egy egyetemi kampuszon harcol a rasszizmus ellen. Az egyik regényben egy nő idősödő anyjával vág keresztül Indián, és a nők erejét mutatja az a regény is, amelyben a harmincas évek Etiópiájában egyszerű emberek kelnek fel, hogy megvédjék az országukat a betolakodókkal szemben.

Tavaly Margaret Atwood A testamentumért és Bernardine Evaristo a Girl, Woman, Other című regényéért megosztva kapta a Booker-díjat. Az idei nyertest november 17-én jelentik be.

A címlapfotón Margaret Atwood kanadai (b) és Bernardine Evaristo nigériai-brit írónő közösen veszi át az idei Booker-díjat a londoni Guildhallban 2019. október 14-én. A 79 esztendős Atwood, a Booker-díj eddigi legidősebb kitüntetettje a The Testaments című kötettel érdemelte ki a legrangosabb brit irodalmi elismerést. A Londonban élő 60 éves Bernardine Evaristo nyolcadik regényéért, a Girl, Woman, Other című alkotásért részesült az elismerésben. Evaristo az első fekete női Booker-díjnyertes az irodalmi kitüntetés fél évszázados eddigi történetében. (Fotó: MTI/EPA/Andy Rain)