×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Sencsen, az „azonnali” város története

 

A neves hongkongi építész, Juan Du Kína egyik különleges gazdasági övezetének központjába, Sencsen városába kalauzolja az olvasót. A hely szellemét is bemutatva többek között arra a kérdésre is választ ad, hogy miként lett a város a negyven évvel ezelőtti mezőgazdasági területből Kína egyik legfejlettebb technológiai központja.

A sencseni különleges gazdasági övezet 1979-es létrehozása a kínai „reform és nyitás” politikájának egyik első kezdeményezése, óvatos kísérlete volt. Erről a folyamatról számol be Juan Du A Sencseni kísérlet című könyve, melynek alcíme: A kínai „azonnali” város története. A kötet a Pallas Athéné Könyvkiadó (PABooks) gondozásában látott napvilágot.

Sencsen alig néhány évtized leforgása alatt az „azonnali” város csodájául szolgált. A kicsi halászfalu gyorsan növekvő metropolisszá alakult, és a 2000-es évek közepére több mint tízmillió lakosú óriásvárossá vált.

Újabb tíz év múlva a lakossága már elérte a húszmillió főt. A különleges gazdasági övezetekben – Sencsen volt az első, ezt követte Csuhaj és Santou – elindított reformoknak köszönhetően Kína újból megjelent a világgazdaság vérkeringésében.

Sencsen sikereit gyakran a centralizált állam hatalmának és modern tervezésének tulajdonítják, míg mások a helyi jellegzetességek hiányát tekintik a siker titkának, hiszen nem kellett figyelemmel lenni a múlt eredményeire.

A kötet konklúziója, hogy ha valamely város szeretné alkalmazni a sencseni tapasztalatokat, akkor gondosan mérlegre kell tennie saját kulturális múltját és közösségeit is.

Juan Du díjnyertes építész és várostervező, korábban a tekintélyes Massachusetts Institute of Technology karán dolgozott. Jelenleg a Hongkongi Egyetem Építészmérnöki Karának doktora, egyben a Shenzhen Design Center alapító akadémiai igazgatója, és aktívan részt vesz a város folyamatos fejlesztésében és tervezésében.