Budavári Könyvünnep Kassa és Márai jegyében

 

Márai Sándorra emlékezik a 17. Magyar Nyelv és Könyv Ünnepe (Budavári Könyvünnep), melyet Kassa díszvendégségével rendeznek meg szeptember 6. és 8. között.

A Könyvünnepet tavaly szentelték először egy személy, Kányádi Sándor emlékének, ezúttal pedig a harminc éve elhunyt Márai Sándorra emlékezik a programsorozat – mondta el szerdán Budapesten a fesztivált szervező Budavári Önkormányzat vezetője.

Nagy Gábor Tamás polgármester hozzátette: fontos, hogy a Könyvünnepen minden évben bemutatkozhasson a Kárpát-medence valamelyik szeglete; ezúttal Kassa városa lesz a díszvendég, részben Máraihoz kapcsolódóan.

A Könyvünnep társszervezőjét, a Litea Könyvesboltot vezető Bakó Annamária közölte, ebben az évben 28 magyarországi és határon túli könyvkiadó, valamint 9 kulturális intézmény vesz részt a Budavári Könyvünnepen.

Nagy Gábor Tamás elmondása szerint az Országos Széchényi Könyvtár kassai kamarakiállítással jelentkezik, de programokkal és kedvezményekkel készül a Budapesti Történeti Múzeum, a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum, a Magyar Nemzeti Levéltár, valamint az MTA Zenetudományi Intézete is.

Fájó vesztesége az évnek a kerületben élt Tandori Dezső, a februárban elhunyt költőre kiállítással emlékezik az önkormányzat a Virág Benedek-házban – közölte a polgármester.

Mint hozzáfűzte, a Könyvünnepen író-olvasó találkozók, dedikálások, könyvbemutatók, gyerekpavilon, bábszínház, ifjúsági helytörténeti séta és számos egyéb program várja az érdeklődőket.

A fesztivál emellett gazdag zenei kínálattal készül: napközben népzenei, régizenei és gyermekkoncertek szórakoztatják az érdeklődőket, esténként pedig Keresztes Ildikó, a Rajkó zenekar, majd a Makám fellépése zárja a programot.

Nagy Gábor Tamás bejelentette, hogy idén egy pozsonyi költő, műfordító, Tóth László kapja a fesztivál Tóth Árpád-díját.

A rendezvénysorozat részletes programja EZEN a honlapon érhető el.