Könyvbemutató: Bencések Magyarországon a pártállami diktatúra idején

 

A most bemutatásra kerülő kötetben közölt tanulmányok az 1945 és 1990 közötti egyházüldözésekre, valamint a bencés rend korabeli helyzetének bemutatására fókuszálnak.

„Még az egyházhoz közel álló vagy keresztény kortársak számára is izgalmas történeti korszakról szóló tanulmánykötetet tarthat kezében az olvasó.

A magyar bencések ezeréves „történelemkönyve” rendkívül változatos. Vannak ragyogó, fényes lapjai, amelyek ma is lelkesítenek, csodálkozást váltanak ki, cselekvésre hívnak bennünket, és vannak olyan fájdalmas lapjai, amelyek veszteségekről, pusztulásról, a végről beszélnek.

A XX. század, közelmúltunk nem a végről, de a veszteségekről, súlyos megpróbáltatásokról, embereket, keresztényeket próbára tevő korszakról beszél – de sietve és örömmel fűzöm hozzá: az élet átmentéséről, újjászervezésről, az új reményről szól.” – írja  Várszegi Asztrik OSB pannonhalmi főapát a kötetről.

A Magyar Nemzeti Levéltár, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára és a Pannonhalmi Főapátság között néhány éve azzal a szándékkal jött létre egy megállapodás, hogy a három levéltár iratainak feldolgozásával segítse a bencés rend közelmúltbeli történetének feltárását és a nyilvánosság számára való közzétételét.

A most bemutatásra kerülő kötetben közölt tanulmányok az 1945 és 1990 közötti egyházüldözésekre, valamint a bencés rend korabeli helyzetének bemutatására fókuszálnak. A kutatási eredményeket 2016-ban konferencia keretében ismertették Pannonhalmán, a Bencések Magyarországon a pártállami diktatúra idején című kötet a konferencia előadásainak szerkesztett változatait tartalmazza.

A könyvet január 22-én mutatják be a Magyar Nemzeti Levéltár kiállító- és konferenciatermében.