×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Hogyan kezeljük szülőként a testvérféltékenységet? A pszichológus válaszol!

 

A pszichológia egyik alapvetése, hogy mivel a származási családunkat nem megválogatjuk, hanem kapjuk, ők az elsődleges tükör arra, hogy milyenek vagyunk. A családtagjaink megmutatják, melyek a szerethető tulajdonságaink, és melyeken lenne érdemes csiszolni.

 

Családban élni ideális esetben sosem kényszer, hanem egy ajándék. Olyan állandó társaságot jelent, amelyből minden nap profitálhatunk: testileg és lelkileg egyaránt. Egy új családtag érkezésével megváltozhatnak a viszonyok, több dimenzióssá, „gubancosabbá” válhatnak ugyanakkor lehetőséget teremt arra, hogy a szeretetünket és a biztonsági hálónkat kiterjesszük.

A teljes beszélgetés itt hallgatható vissza!

A szülőknek nagy felelősségük van abban, hogy kialakítsák a gyermekeik között a jó testvéri kapcsolatot. Ha egymás hibáira hívjuk fel a figyelmet, nagyon rossz irányba tud elfordulni ez a viszony: a gyerekek úgy tekintenek majd egymásra, mint egy púpra a hátukon. Ez egy egészséges testvéri kapcsolatban nem megengedhető.

A szülőknek oda kell figyelniük arra, hogy a két vagy több testvért következetesen, azonos szabályok mentén és a problémákat megbeszélve, de főként szeretetben, odafigyelésben neveljék fel. Ha így viszonyulnak a gyerekekhez, akkor jó eséllyel kiegyensúlyozott és összetartó testvérek lesznek és nem féltékenykednek majd egymásra.

Ismerjük fel és szeressük meg a gyermekeink egyediségét! Hagyjuk őket kiteljesedni, hogy megtalálhassák azokat a helyzeteket, területeket, amelyekben komfortosan, sikerrel mozognak. abban egyedi, ami lehet, hogy éppen nekünk furcsa vagy szokatlan.

A teljes beszélgetés és a Rozmaring pillanatok a családnak-podcast hatodik epizódja, Polányi Viktóriával, Trömböczky Napsugárral és vendégeikkel, a Rippel fivérekkel már elérhető a Médiaklikken, a Spotify-on és az Apple Music-on!

A címlapfotó illusztráció.