Rangos gasztronómiai elismerést nyert Széll Tamás étterme, a Stand

 

Hétfő este átadták a legjobb éttermeknek járó elismeréseket a 2021-es Audi–Dining Guide Év Étterme díjátadó gálán. A top tizenkettes (TOP 10+2) ranglistára idén – a Dining Guide történetében először – három vidéki étterem is felkerült, de az is szembeötlő, hogy a legjobb éttermek listáját jelentősen átrajzolta a világjárvány.

Széll Tamás, a Stand 25 étterem séfje és társtulajdonosa, a Duna Televízióban látható Főmenü című műsor házigazdája. (Fotó: Dining Guide)

Hétfőn este rendezték meg a hazai gasztronómiai élet legjelentősebb eseményét, az Audi–Dining Guide Év Étterme díjátadó gálát.


A fődíjat, az Év Étterme díjat 2019 és 2020 után idén is két nemzetközi hírű magyar séf, Széll Tamás és Szulló Szabina Stand nevű étterme kapta.

Az Év Vidéki Étterme díj nyertese a tatai Platán Gourmet Étterem lett; míg az Év Alternatív Vendéglátóhelye díjat a miskolci és debreceni Pizza, Kávé, Világbéke formációk érdemelték ki. Az Év Ifjú Séftehetségének Mede Ádámot, a Laurel Budapest konyhájának vezetőjét, míg az Év Szervizemberének Bajusz Gergelyt, a miskolci Avalon Ristorante meghatározó személyiségét választották.

Az idei Év Cukrászdája Díjat a Vácon található Mihályi Patisserie kapta. Az ebben az évben másodszor átadott Fenntarthatósági Díjat a Salt Budapest nyerte el, míg a Dining Guide Életműdíját László Árpád, a Robinson étterem tulajdonosa vehette át. Az Év Ígéretes Étterme a nemrégiben megnyitott Spago by Wolfgang Puck Budapest lett.

Most először adta át a Dining Guide a Fairplay-díjat, amellyel azt az éttermet díjazták, amelyik a koronavírus-járvány idején a legtöbbet tett a munkavállalóiért. Ezt az elismerést elsőként a Rosenstein Vendéglő tulajdonosai vehették át, de ők örülhettek az Év Szerethető Étterme díjnak is.

„A világ legjobb éttermei és séfjei régóta törekszenek az ökológiai lábnyomuk csökkentésére, ami egy újabb lépcső a fenntartható fejlődés teljes szemléletrendszerének bevezetése. A Dining Guide 2020-tól komoly figyelmet fordít a magyar Top–100-as éttermek fenntartható gondolkodásmódjának fejlesztésére. A tavalyi évtől kezdve az éttermek tesztelése során már az ökológiai szemléletüket is figyelemmel kísérjük.

Az idei nehéz évben az elvárás még nem befolyásolja az éttermi rangsort, de a következő években ez a „magatartás” is beleszámíthat majd a helyezésekbe. Ebben az évben másodszor fenntarthatósági díjat is átadtunk. Ezzel egy olyan éttermet díjaztunk, amelynek a szemléletmódja ezen a területen példamutató”

mondta Herczeg Zoltán, a Dinig Guide felelős kiadója.

A 2004-ben alapított Dining Guide-díj az egyik legjelentősebb elismerés a magyar vendéglátóiparban.