Jóval kevesebb öngyilkosság történik Magyarországon, mint korábban

 

Térképen mutatjuk be, hogy a statisztikák szerint nemzetközi összevetésben már nincs kiemelkedően sok öngyilkosság hazánkban. Bízunk abban, hogy a statisztikák tovább fognak javulni az elkövetkezendő években.

Az öngyilkosság az emberi történelem kezdete óta létező jelenség. Nem betegség, nincsenek öngyilkos típusok vagy személyiségek. Az öngyilkosságnak különböző szintű rizikófaktorai ismertek, amelyek közül a legfontosabbak a különböző pszichiátriai zavarok, mint a depresszió, az alkohol- vagy drogfüggőség, vagy a skizofrénia. Kockázatot növelő tényező lehet még az öngyilkosság előfordulása a családban, és a csökkent szerotoninszint is.

A nyolcvanas évektől kezdve Magyarország az egyik legrosszabb helyzetben volt a világon az öngyilkosságok terén. A rekordévben, 1983-ban 4911 magyar követett el öngyilkosságot. Ezután kezdett el lassan javulni a mutatónk, de még a rendszerváltáskor is évente négyezernél többen önkezükkel vetettek véget életüknek hazánkban.

Ebből az időből ered az a mai napig élő elképzelés, hogy Magyarország világelső az öngyilkosságok terén. Pedig ez már közel sincs így.

A WHO nemzetközi statisztikája szerint bár még 2000-ben is arányaiban kétszer többen lettek öngyilkosok Magyarországon (26,6 fő/100 ezer lakos), mint a globális átlag (14 fő/100 ezer lakos), az ekkori 3269 haláleset már egy fokozatos javulás eredménye volt.

2006-tól 2010-ig tartó stagnálást leszámítva pedig 2000 után is fokozatosan javult a helyzet. Azonban még 2008-ban is ötödikek voltunk a világon, ekkor mindössze négy szovjet utódállam állt nálunk rosszabbul a statisztikában.

2010 után javult igazán a magyarországi helyzet. A WHO legfrissebb nemzetközi statisztikai adatai 2019-re érhetők el, ezek szerint

Magyarország jelenleg az 54. helyen van a világ országai között az öngyilkosságok terén.

Nem csak olyan országoknál kedvezőbb a hazai mutató, mint Oroszország, Dél-Korea vagy az Egyesült Államok, hanem bizony az uniós Belgiumnál, Finnországnál, Svédországnál, Szlovéniánál és mindhárom balti államnál is.

Jelenleg egyébként a legtöbb öngyilkosságot lakosságarányosan az afrikai Lesothóban és Szváziföldön, valamint a dél-amerikai Guyanában követik el.

2010-ben még az Európai Unióban Litvánia után Magyarországon követték el a legtöbb öngyilkosságot lakosságarányosan, a jelentős hazai javulás miatt 2019-ben azonban már az uniós középmezőnyben helyezkedünk el.

A képre vagy ide kattintva nagyobb méretben is látható a térkép (forrás: hirado.hu)

A KSH statisztikája szerint a 2010-es 2492-ről, 2019-re 1550 főre csökkent az öngyilkosságok száma Magyarországon.

Természetesen még mindig sokat lehetne javítani ezeken a mutatókon, főleg a férfiak esetében magasabb az öngyilkosságok száma, arányaiban csaknem négyszer annyi férfi követ el Magyarországon öngyilkosságot, mint nő.

A világ országai között elfoglalt 54. hely azonban már egyértelműen mutatja, leszámolhatunk azzal a hamis mítosszal, hogy Magyarország kiemelkedő az öngyilkosságok terén.

A címlapfotó illusztráció.