×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Ön meg szokta nézni, hogy valóban az van-e az élelmiszerben, ami a dobozra van írva?

 

A világban sokfelé kísérleteznek növényi alapanyagokból és genetikailag módosított anyagokból összeállított húshoz hasonló állagú és hasonlóképp fűszerezhető „anyagokkal”. Ön meg szokta nézni, hogy valóban az van-e az élelmiszerben, ami a dobozra van írva?

 


Ön mit szól hozzá? A hirado.hu és a Kossuth Rádió Jó napot, Magyarország! című műsorának napi, közös szavazásán ezúttal arról kérdezzük olvasóinkat, hogy mindig meg tudják állapítani, hogy vegetáriánus vagy valóban állati eredetű terméket vásárolnak? A délután 16 óra 10 perckor kezdődő adásban telefonon oszthatják meg véleményüket – Telefonszám: (06 1 vagy 06/30) 759-52-00, sms: 06/30-90-00-666 –, a hirado.hu oldalán szavazatot adhatnak le, a Kossuth és a hirado.hu Facebook-oldalán pedig kommentben mondhatják el, hogy mit gondolnak napi témánkról.


A Baromfi Termék Tanács, a Hússzövetség, a Magyar Állattenyésztők Szövetsége, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Tej Terméktanács, valamint a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet határozottan felszólal azért, hogy az Európai Unió ne engedje az élelmiszerek megtévesztő elnevezését.

A hazai állattenyésztőket, a hús- és tejfeldolgozókat képviselő szervezetek határozottan támogatják abban az unió javaslatát, hogy az Európai Unióban korlátozzák az olyan kifejezések használatát, mint: joghurt (vagy túró) stílusú, sajtutánzat, tejszín ízű, laktózmentes tejhelyettesítő, sajtszerű, és minden összefüggésben megtiltaná a tejet nem tartalmazó áruknál a tej, tejtermék elnevezés használatát.

A javaslatban foglaltakon túl továbbra is célnak tartják az említett szervezetek, hogy a jövőben semmilyen módon ne lehessen megtéveszteni a fogyasztókat: húsnak, kolbásznak, steaknek csak az állati eredetű termékeket hívhassák.  Az olyan növényi alapú tejtermékutánzatok, mint például a cheddar, permezán, gouda ízű növényi tömb, a mylk, a vajas ízű margarin vagy a szójagurt elnevezések körül is igen nagy a tejtermelői felháborodás.

A világban sokfelé kísérleteznek növényi alapanyagokból és genetikailag módosított anyagokból összeállított, húshoz hasonló állagú és hasonlóképp fűszerezhető „anyagokkal”. Ahogy genetikai manipulációval, laborban, gyorsan előállított húshelyettesítőkkel és „műhúsoknak” hívott kreálmányokkal is. Határozottan ellenezzük azt, hogy ezen termékek nevében bármilyen formában is szerepeljen a hús vagy bármely más, kapcsolódó szó – írják nyílt levelükben a hazai állattenyésztőket és a hús-, tejfeldolgozókat képviselő szervezetek.

A megtévesztő elnevezésekkel piacra kerülő hús- és/vagy tejpótló termékeket sok esetben – megalapozatlanul – egészségesebbnek és környezetbarátabbnak, a hússal, tejjel azonos tápértékűnek reklámozzák.

A Copa-Cogeca Ez nem steak címmel kampányt indított, felhívva az Európai Parlament képviselőinek figyelmét arra, hogy mérlegeljék a steak, a burger vagy éppen a kolbász kifejezések használatát növényi alapú termékeknél mind a fogyasztókra, mind az állattenyésztési ágazatra gyakorolt kedvezőtlen hatásai, illetve a szándékos megtévesztő marketing miatt.

A címlapfotó illusztráció.