Ne feledkezzünk meg az állatokról sem a hideg időben!

 

A rendkívüli hideg a szabadban tartott gazdasági állatokra és a házi kedvencekre is veszélyt jelenthet – hívták fel a figyelmet az állatvédő.hu oldalon.

 

Az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetőjét, Seres Zoltánt idézve azt javasolták, hogy a nagy hidegben kint tartott állatok számára feltétlenül energiában dús ételt és szélvédett helyet biztosítsanak. Napközben többször ellenőrizni kell az ivóvizes tálakat, a fagyott vizet langyosra kell cserélni. A szabadban tartott állatokat ilyenkor semmiképpen sem szabad fürdetni, mert azzal lemosnák a természetes zsíros védőréteget.

Az utcákon sok kóbor állat kószál, aki csak tud, fogadjon be közülük egyet

– kérte a vezető.

Kiemelte: „A háziállatok felelős tartása a gazda kötelessége. Állatot elhagyni, kitenni vagy úgy tartani, hogy az elpusztul, az bűncselekmény, amiért letöltendő börtönbüntetés is kapható”.

A szakember ajánlotta a kutyacipő, kutyaruha használatát is a havas-jeges, latyakos utakon.

Seres Zoltán kitért arra is, hogy az udvaron tartott kutyákat téli kutyaházzal kell védeni.

A hideg ellen védő kutyaháznak kicsit kell nagyobbnak lennie az állatnál, a túl nagy házat ugyanis a kutya nehezebben fűti be.

A jó kutyaház fedett, lehetőleg minél szélvédettebb, melegebb helyen, öt-hat centiméteres lábakon áll és fából van. A házat puha szőnyeggel, rongyokkal kell kibélelni, amelyeket kéthetente le kell cserélni.

Ha nagyon hideg van, a kinti kutya is kapjon napjában többször élelmet, és engedjék be fűtött helyre (kazánház mellé, garázsba) – ajánlotta az Orpheus egyesület vezetője.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint csütörtök hajnalra mínusz 9 és plusz 5 Celsius-fok közé csökken a hőmérséklet, a délkeleti határnál lesz enyhébb az idő. A nappali hőmérséklet csütörtökön mínusz 6 és plusz 5 fok között várható. Pénteken a legalacsonyabb hőmérséklet általában mínusz 14 és mínusz 8 fok között valószínű, de a derült, szélvédett, havas részeken akár mínusz 20 fokot is mérhetnek.

A csúcsértékek délután is mínusz 9 és mínusz 1 fok között maradnak.

A címlapfotó illusztráció.