Étvágycsökkentéssel az elhízás ellen?

 

Egy étvágycsökkentő gyógyszer segíthet az elhízás legyőzésében – derült ki egy nagyszabású nemzetközi vizsgálatból. Az eredmények szerint a szemaglutidot kapó alanyok átlagosan 15 kilogrammot, a kontrollcsoport tagjai 2,6 kilogrammot fogytak.

A New England Journal of Medicine című folyóiratban publikált tanulmány csaknem kétezer ember bevonásával készült – írja a BBC News.

A résztvevők egy része hetente egyszer szemaglutid injekciót, másik részük placebót, vagyis hatóanyag nélküli szert kapott, és mindkét csoport tagjait tanácsokkal látták el a megfelelő étrendről és testmozgásról.

A szemaglutidot a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére is használják, ám a mostani vizsgálat résztvevőinél nagyobb dózisban alkalmazták.

A készítmény kijátssza a szervezetet, egy olyan hormont (GLP1) imitálva, amely laktató étkezések után szabadul fel.

Az eredmények szerint a szemaglutidot kapó alanyok átlagosan 15 kilogrammot, a kontrollcsoport tagjai 2,6 kilogrammot fogytak a vizsgálat 15 hónapja alatt.

A szemaglutidos csoport tagjainak 32 százaléka szabadult meg testsúlyának egyötödétől, míg a másik csoportban ugyanez az arány kevesebb mint 2 százalék volt.

Ez egy forradalmi változást hozó módszer az elért testsúlycsökkenés tekintetében” – mondta Rachel Batterham, a University College London professzora, a tanulmány egyik készítője.

Húsz éve foglalkozom az elhízás kutatásával, és a bariátriai műtétet leszámítva mostanáig nem állt rendelkezésünkre hatékony módszer ennek a kórállapotnak a kezelésére” – tette hozzá a szakember, megjegyezve, hogy a súlyfeleslegtől való megszabadulás csökkentheti a szívbetegség, a diabétesz és a súlyos tünetekkel járó Covid-19 kockázatát is.

A tanulmány során tapasztalt mellékhatások között szerepel az émelygés, a hányás, a hasmenés és a székrekedés. A szakemberek további tanulmányokkal vizsgálják, hogy az elért testsúlycsökkenés hosszú távon fenntartható-e.

A címlapfotó illusztráció.