×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Gombát szedne? Erre figyeljen, ha túl akarja élni!

 

Az esős időjárás miatt rengeteg gomba bújt elő az elmúlt hetekben, sokan pedig ki is használják az alkalmat gombaszedésre. A szakemberek tapasztalatai szerint azonban sok gyűjtő nem ismeri fel a veszélyes fajtákat. Ezért azt tanácsolják, hogy mindig, minden esetben be kell vizsgáltatni a gyűjtött gombákat, ellenkező esetben nagyon súlyos következményei lehetnek a mérges gomba elfogyasztásának – hangzott el az M1 Híradójában.


Az illatuk alapján is meg lehet különböztetni az ehető és a mérgező csiperkefajtákat. A tapasztalatok azt mutatják, ezeket sokan összekeverik, és a veszélyes példányokból is ételt készítenek, ami hosszabb távon súlyos egészségkárosodást okozhat.

Az esős időjárás miatt rengeteg gomba bújt elő az elmúlt hetekben, sok gyűjtő pedig nem ismeri fel a mérgező példányokat. Ezért szerveztek bemutatót és kiállítást a hévízi termelői piacon, ahol praktikus tanácsokkal látták el a vásárolókat.

Az igazán veszélyes fajták, így például a gyilkos galóca, vagy néhány őzlábgomba, akár halált is okozhatnak azzal, hogy megbénítják a májat és a vesét. Ezért a gyűjtött gombákat minden esetben be kell vizsgáltatni.

Az a gomba, ami nem okoz azonnal hányást, hasmenést, azok az almatoxin tartalmú gombák, azokkal van a nagyobb probléma, 15-20 óra múlva jeleznek, amikor sejtszinten beépült a szervezetbe, amikor általában csak az ima segít, mert leállítja a májat és a vesét” – mondta Benkő Lajos gomba szakellenőr.

Magyarországon évente 100-150 súlyosabb gombamérgezés fordul elő.

A címlapfotó illusztráció.