Kifejezetten ajánlott az influenza elleni védőoltás!

 

Az influenza elleni védőoltás beadatását javasolják virológusok, mégpedig időben, mivel a védettség kialakulásához két-három hétre is szükség van – nyilatkozták szakemberek a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! műsorában.

Az idei szezonban különös jelentősége van az influenza elleni védőoltásoknak azért, hogy legalább az egyik vírus ellen próbáljunk hatékonyan védekezni – mondta Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának főorvosa.

A kép illusztráció (Fotó: MTI/Kovács Tamás)


Sajnos tény, hogy idén támadhatnak az influenza mellett társfertőzések is, ahogy ez mindben évben előfordul. Most annyi a különbség, hogy a világjárvány sokkal nehezebb helyzetet teremtett, mint korábban például egy allergia.

A védőoltások sem jelentenek százszázalékos védelmet, de közel nyolcvan százalékban megvédenek minket a fertőzésektől – mondta Jakab Ferenc virológus, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont virológiai kutatócsoportjának vezetője.

A szívbetegségben, illetve szívelégtelenségben szenvedőknek nagy kockázatot jelent az influenza,

hiszen többszörösére nőhet az infarktus, a stroke veszélye, illetve nő a súlyos szövődmények kockázata is – mondta Gellér László, a Magyar Kardiológusok Társasága tudományos bizottságának elnöke.

A láz megterheli a szívet, felszökhet a pulzus és megnőhet az oxigénszükséglet is, így könnyebben alakulhat ki szívelégtelenség, szívroham vagy ritmuszavar.

De a bajt az influenza okozta gyulladásos jelenségek is fokozzák. Ennek kockázatát az oltás jelentősen mérsékeli – tette hozzá Gellér László.

Az idei influenzaszezon és a koronavírus második hulláma miatt

az immunrendszerünket az oltás mellett a táplálkozással is ellenállóbbá tudjuk tenni

– mondta Miháldy Kinga, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet dietetikusa. Hozzátette, az A-, B-, C-, D- és E-vitamint lehetőleg természetes úton pótoljuk, ameddig az időjárás engedi. Fogyasszunk minél több zöldséget és gyümölcsöt, illetve tartózkodjunk a friss levegőn, élvezzük az őszi nap sugarait, ameddig még lehet.

Az influenza elleni védőoltás tehát egy lehetőség, amely ingyenesen igényelhető a háziorvosoknál.


A teljes beszélgetés itt hallgatható meg.

A címlapfotó illusztráció.