Sport, rádió, hit címmel interjúkötet jelent meg Novotny Zoltánról

 

Sport, rádió, hit címmel interjúkötet jelent meg Novotny Zoltán rádiós sportriporterről, aki májusban töltötte be a nyolcvanadik életévét. A hazai sportújságírás meghatározó alakja, 1966 óta sportriporter, a Magyar Érdemrend tisztikeresztjének kitüntetettje.

Boda Zsuzsa, a könyv szerzője, Novotny Zoltán sportriporter és Gáncs Péter evangélikus lelkész a riporter 80. születésnapja alkalmából megjelent Sport, rádió, hit című interjúkötet bemutatóján a Deák téri evangélikus templomban (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A Luther Kiadó által gondozott könyvben az újságírói szakma ikonikus alakjával Boda Zsuzsa beszélget. A szerző a keddi könyvbemutatón elmondta: a fotókkal gazdagon illusztrált kiadványban az olvasók négy fejezetben ismerkedhetnek meg Novotny Zoltán igen gazdag és színes életútjával.

Az első fejezet a szülőkről, a gyerekkorról és a pályaválasztás dilemmáiról szól, a második a mikrofonközelben eltöltött évtizedeket eleveníti fel. Boda kiemelte: a népszerű rádiós 1968 óta tizenhárom nyári olimpiáról, valamint számtalan Európa- és világbajnokságról tudósította a rádió hallgatóit.

A harmadik fejezet a Műfajok kavalkádjában címet viseli, és kiderül belőle, hogy Novotnynak – aki a labdarúgó-mérkőzések körkapcsolásos közvetítésének egyik hazai megteremtője – számos személyes élménye kötődik a televíziózáshoz is, valamint szó esik benne a Budapest kincseiről szóló művelődéstörténeti előadásairól és filmgyári szinkronmunkáiról is.

(Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A záró, negyedik fejezetben a számos kitüntetéssel és díjjal elismert médiaszakember őszintén vall hitéről, kötődéséről az evangélikus egyházhoz, a Protestáns Újságírók Szövetségében korábban betöltött elnöki tisztségéről és arról is, hogy értékadó szándékkal éveken keresztül Márai Sándor-idézeteket olvasott fel az azóta megszűnt Calypso Rádióban.

A Biblia iránymutatását teszem első helyre. Ha mi, emberek a mindennapjainkat, a tízparancsolat, a hegyi beszéd és Pál apostol szeretethimnusza alapján próbálnánk eltölteni, jobb lenne a világ” – vallja az interjúkötetben. Novotny a könyvbemutatón elárulta, hogy nem egy konkrét csapatnak, hanem mindig a gyengébbnek szurkol, továbbá azt is, hogy felesége biztatásának köszönheti, hogy ma nem nyugdíjas magyar–történelem szakos tanár, hanem aktív sportriporter.

Novotny Zoltán az életét bemutató kötettel (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Gáncs Péter nyugalmazott evangélikus püspök arra hívta fel a figyelmet, hogy aktív püspöki szolgálata alatt a – sajtótájékoztatónak is otthont adó – Deák téri evangélikus templomcsarnokban 2003-től 2018-ig rendszeresen együtt szolgált a vasárnapi istentiszteleteken Novotnyval, aki az olvasópultról hirdette az igét.

A Táncsics Mihály-díjas Novotny Zoltán a hazai sportújságírás meghatározó alakja 1966 óta sportriporter. A Magyar Rádió örökös tagja, aranytollas újságíró, a Magyar Sportújságírók Szövetségének tiszteletbeli elnöke, a Magyar Érdemrend tisztikeresztjének kitüntetettje.