A komposztálás kiváló segítség a kertben

 

Magyarországon körülbelül 150 kilogrammot dobunk ki fejenként olyan szerves anyagból, amely használható lenne komposzt készítésére – hangzott el a Duna Balatoni nyár című műsorában.

A komposztálás hosszadalmas, de több szempontból roppant előnyös eljárás.

Komposztnak alkalmas lehet a lehulló lomb, az évelő virágok levágott szára, a zöldségek levele, szára, a lekaszált fű, a papírhulladék és még sok más szerves anyag. Azonban nem való bele műanyaghulladék, cserépdarabok, üveg, fémek, kövek és más egyéb, el nem bomló, szervetlen anyag.

A komposztkazal számára építhetünk komposzttárolót deszkából, de akár téglából is.

Úgy érdemes elkészíteni a komposztkazal keretét, hogy egy méter x egyméteres alapra, szintén egy méter magas lécrakást helyezünk. Fontos, hogy a lécek között biztosítva legyen a szellőzés, ne legyen teljesen zárt a keret oldala. Majd a lécekre helyezzük a „zöld anyagot”, majd arra kerül a háztartási hulladék, majd megint ágak, zöld hulladék és a tetejére szalma. A komposzt lényege, hogy kell neki levegő – részletezte Ware Borbála biogazda.

A komposzt nagyjából egy év alatt készül el, ha nincs benne rohadó anyag, nincs kellemetlen szaga. Az érett komposzt földszagú és tapintásra is egy humuszos, szerves anyagban gazdag talajnak néz ki.

A címlapfotó illusztráció.