×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Egy hároméves gyereknek általában négy-öt játék elegendő

 

Egy kutatás szerint egy hároméves gyermeknek általában négy-öt játék elegendő – mondta Szélinger Henriett óvodapedagógus a Duna Balatoni nyár című műsorában. Hozzátette, ez meghökkentő tény lehet a szülőknek, „azonban minél több játék, minél több inger, minél színesebb dolgok veszik körül a gyereket, annál kevésbé fog tartalmasan játszani” – fogalmazott.

Hozzátette, ha egy kisgyereknek sok játéka van, akkor az egyes játékokkal csak minimális időt tölt el, mert vágyni fog arra, hogy mindent kipróbáljon, mindent megfogjon, mindenhez hozzáérjen. Ha túl sok inger éri a gyermeket vagy a bőség zavara miatt sűrűn váltogatja a játékokat, lényegesen kevesebb időt tölt az adott játékkal ahhoz, hogy képességei megfelelően fejlődjenek.


Megfigyelhető az a tendencia is, hogy az óvodákban is egyre kevesebb, de jól megválasztott játékok várják a gyerekeket. Inkább építőkockákból szereznek be sokat az óvodák, mert ez a játék a gyerekek a kreativitását fejleszti. Hozzátette, az is jó hatással van a gyerekekre, ha a játékok mellett könyvek veszik körül.

Tanácsként azt is megfogalmazta, jó ha a gyerekek játszóterét mobilizálható bútorokból alakítják ki, hogy a kényük-kedvük szerint alakíthassák környezetüket, az egyes játékokhoz át tudják alakítani a szobájukat. Ezzel is fejlődik a kreativitásuk – mondta.

A címlapfotó illusztráció.