Otthon is lehet családi programokat szervezni

 

Maradjon otthon mindenki, aki csak teheti! Továbbra is ezt kérik a szakemberek a koronavírus terjedésének lassítása érdekében. Fontos, hogy a járvány megállításának, a terjedésének, a terjedési sebességének lelassítása érdekében azokat a szabályokat és ajánlásokat, amiket minden nap hallunk az operatív törzstől, be is tartsuk.

Ikerlányainak segít az iskolai feladatok megoldásában egy édesanya salgótarjáni otthonukban (Fotó: MTI/Komka Péter)

Átalakultak a mindennapok, a tanítás távoktatásban folyik, az ovik, bölcsődék ügyeletben működnek, sok szülő pedig otthonról végzi a munkáját, miközben mellette tanul, eszik, játszik gyermeke.

Szülőnek, gyermeknek egyaránt nehéz a szokatlan szituáció.

A diákok az iskolához kapcsolják a tanulást, az otthont pedig a pihenés, kikapcsolódás helyszíneként tartják számon – hangzott el  az M1 Család20 című műsorában.

A napirend kialakításakor mindenre gondolni kell. Meg kell határozni a kötelező teendők, azaz a tanulás, a munka és a ház körüli tevékenységek idejét, és persze a játékra, szórakozásra, kikapcsolódásra is időt kell hagyni. A plázák, játszóterek, vagy játszóházak most nem jöhetnek szóba, így kreatívnak és rugalmasnak kell lenni.

Tornaórákat is tartanak az interneten

Rengeteg olyan csoport jött létre, akik foglalkoznak gyerekekkel, felnőttekkel, mozgásos videókat raknak föl, mozgásos közösségeket, színházi közösségeket és kreatív alkotó közösségeket hoztak létre, ezekhez mindenképpen érdemes csatlakozni.

Csorba Anita napi rendszerességgel tart élő adásokat a közösségi oldalán. Gyerekeket és felnőtteket egyaránt közös alkotásra invitál.

Hiszek abban, hogy a művészeti tevékenység az nyugtató hatással van a szervezetre, hogy segít feldolgozni a stresszt, ezért segítek a kicsiknek és nagyoknak egyaránt ebben” – mondta el.

A közös foglalkozások minden nap kétszer egy órásak. Először a kisebbeknek jelentkezik három, otthon elkészíthető alkotással. A kellékek otthon is fellelhetőek, hiszen színes papírok, ragasztó és vízfesték minden gyerek fiókjában vannak, így az online tanórák után jöhet az örömteli alkotás.

Létezik online tesi oldal is, aminek a segítségével a lakásban is mozoghatnak a gyermekek, sőt a szülők is, hiszen együtt mindent jobb csinálni. A mindennapokban apró dolgokba kell kapaszkodni, mint például egy óra kreatív alkotás, ezek a kapaszkodók segítenek átvészelni majd a helyzetet.

A napirend szabadon alakítható

A szülőknek sokszor irreális elvárásaik vannak magukkal és a gyerekkel szemben is, pedig senki és semmi sem tökéletes.

Nem kell, hogy a nap végére az egész hétre feladott házi feladat készen legyen.

Az a lényeg, hogy haladjanak, tanuljanak a gyerekek.

A szakember azt tanácsolja, hogy legyünk optimisták, és próbáljuk meglátni a dolgok pozitív oldalait is.  „A veszélyhelyzet nem múlik el máról holnapra, azonban ha vigyázunk és odafigyelünk másokra, türelemmel és megértéssel fordulunk egymás felé, könnyebben átvészelhetjük ezt az időszakot” – tette hozzá.

A címlapfotó illusztráció.