Étkezési kisokos segít, hogy karantén idején miből és mennyit vásároljunk

 

Amióta Magyarországon is megjelent a koronavírus, többször is vásárlási láz tört ki az állampolgárok között, szinte kifosztották a boltokat, és olyan termékeket is vásároltak, amelyekre nincs is szükségük az otthoni karatén időszakában. Éppen ezért a táplálkozástudományi szakemberek elkészítettek egy étkezési kisokost, amely segítséget nyújt abban, hogy egy-két hetes periódusra adott élelmiszerből mekkora mennyiséget érdemes vásárolni.

A kép illusztráció (Fotó: MTI/AP/Petr David Josek)

A vásárlási láz a szociológusok, a közgazdászok mellett a táplálkozástudományi szakembereknek is feltűnt.

Mit és mennyit érdemes vásárolni?

Papp Andrea táplálkozástudományi szakember, a Napi Táptudás blog vezetője a Kossuth Rádió Napközben című műsorában elmondta, hogy miután szembesültek a pánikvásárlással, úgy gondolták munkatársaival, eljött az ideje, hogy kiadjanak egy tájékoztató anyagot, amellyel segíthetnek. Ebben részletesen leírják, hogy mekkora mennyiséget érdemes beszerezni kéthetes periódusra az adott élelmiszerekből.

Hozzátette, több szakember együttműködésével megalkották az étkezési kisokost, amelyben makrotápanyagok szerint csoportosították az élelmiszereket.

A kisokosból kiderül, hogy egy átlagos testalkatú, átlagos fizikai aktivitást végző felnőttnek két hétre pékáruból körülbelül két kilogrammot érdemes vásárolnia, illetve más szénhidrátforrásból, burgonyából, száraz hüvelyesekből, tésztából és gabonapehelyből is elégséges a két kilogramm beszerzése.

Papp Andrea elmondta, fehérjét tartalmazó termékekből, húsfélékből, felvágottakból és halból az ajánlott mennyiség ugyancsak két kilogramm. Emellett ajánlatos körülbelül hét liter tej, illetve ennek a mennyiségnek megfelelő tejtermék vásárlása is.

Hozzátette, hosszan elálló zöldségből, gyümölcsből akár nagyobb mennyiséget is lehet vásárolni, akár tíz kilogrammot is.

Fontos a tudatosság

Antal Emese dietetikus, szociológus, a TÉT Platform szakmai vezetője szerint járványidőszak esetén is fontos a tudatosság. Felelősségteljesen vásároljunk, csak annyi élelmiszert szerezzünk be, amennyi fedezi saját szükségleteinket – hívta fel a figyelmet.

Azt is elmondta, több platformon is azt hangsúlyozzák, ebben az időszakban kiemelten fontos a friss zöldség, illetve gyümölcs fogyasztása a vitaminpótlás szempontjából. Azonban, ha éppen nincs lehetőség beszerezni friss zöldséget, nincs ok pánikra, mivel a fagyasztott zöldségek vitamintartalma is magas.

„Fontos, hogy a fagyasztott zöldségeket párolva készítsük el, mivel így őrizhető meg leginkább magas vitaminértéke” – tette hozzá.

Antal Emese elmondta, hogy a kisokos elkészítésénél a mindennapi és javasolt élelmiszereket gyűjtötték össze, ezért is maradtak ki a listából az édességek. Hozzátette, azonban ebben az időszakban sem kell nélkülöznünk ezeket a  termékeket, csak figyeljünk oda, hogy ne a fő étkezések helyét váltsák fel.


A teljes beszélgetés itt hallgató meg.

A címlapfotó illusztráció.