Időskorban is fontos odafigyelni a táplálkozásra

 

A kép illusztráció (Fotó: Shutterstock)

Az időskori táplálkozási szabályokat már tanácsos 55-60 év körül betartani, mivel innentől kezdve több változás is bekövetkezik az emberi szervezetben, a nőknél például csökken az ösztrogénszint, aminek következtében megváltozik az anyagcsere”  – mondta Tamássy Klára gasztroenterológus a Duna Család-barát című műsorában.

Hozzátette, mivel időskorban csökken a szomjúságérzés fontos odafigyelni a megfelelő folyadékbevitelre. Emellett ahhoz, hogy a megfelelő mennyiségű mozgást is biztosítani tudják az idősek, fontos, hogy karbantartsák csontozatukat, izomzatukat. „Ehhez figyelni kell a kalcium- és fehérjebevitelre” – mondta Tamássy Klára. Hozzátette, az ajánlott fehérjebevitel időskorban másfél, két gramm fehérje testsúlykilogrammonként.

Fontos a megfelelő rostbevitel is, mivel a különböző rostok elősegítik a megfelelő bélműködést” – mondta a gasztroenterológus.

Kiemelte, arra is fontos odafigyelni, hogy időskorban az össz-kalóriabevitel kisebb kell legyen, az ajánlott mennyiség nőknél 1000–1200, férfiaknál 2300 kalória.