×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Stayin' Alive – Hős lehet abból, aki el tudja végezni a szívmasszázst

 

Mi a különbség a hirtelen szívhalál és a szívinfarktus között? Mit jelent pontosan a közbeszédben és a sajtóhírekben gyakran használt „szívroham” kifejezés? Ezekre a kérdésekre ad választ dr. Kiss Róbert Gábor, a Honvédkórház kardiológiai osztályának osztályvezető főorvosa.

Az elmúlt években számos alkalommal rázta a meg a közvéleményt egy-egy sportoló vagy ismert ember tragikus halála, akik látszólag minden előjel nélkül, szó szerint másodpercek alatt lettek rosszul, összeestek, és életüket már a gyors segítség sem tudta megmenteni. „Ez a hirtelen szívhalál, amiből Magyarországon naponta átlagosan hetven történik. Ami nagyon sok” – mondta dr. Kiss Róbert Gábor a honvedelem.hu-nak.

A hetven ember egy részének életét az időben elkezdett újraélesztésnek köszönhetően meg tudják menteni, sokukat azonban nem tudják visszahozni a halálból. Vagy azért, mert nincs a közelükben senki, aki meg tudná kezdeni a reanimációt, vagy pedig azért, mert a beteg szíve nem indul újra.

A hirtelen szívhalálok legalább nyolcvan százaléka valamilyen szívritmuszavarra vezethető vissza. Ennek következtében a szív – valóban egyik pillanatról a másikra – megszűnik dobogni. Az agy vérellátása leáll és körülbelül 15 másodpercen belül ájultan esünk össze. Az esetek egy részénél – miután megszűnik ez az elektromos probléma – a szív spontán újraindul, ilyenkor a beteg saját magától tér eszméletre, és általában nem is tudja, hogy mi történt vele.

A hirtelen szívhalálok többségénél a ritmuszavar nem szűnik meg saját magától. Erre találták ki az automata defibrillátort, ami egy elektromos áramütéssel az esetek többségében képes újraindítani a szívet.

Fontos, hogy már a defibrillátor megérkezéséig is fenn kell tartanunk a beteg keringését, ezt pedig szívmasszázzsal tudjuk elérni. „A szívmasszázsnak van egy elfogadott, szakmai protokollja. Először is arról kell meggyőződnünk, hogy az illető valóban meghalt-e. Ki kell tapintanunk a nyaki artériát. Magát a mozdulatot egyébként érdemes otthon, a tükör előtt, saját magunkon gyakorolni, hogy szükség esetén alkalmazni tudjuk. Ha nem érezzük a lüktetést a verőéren, akkor a beteg halott. Ebben az esetben azonnal el kell kezdeni a szívmasszázst.

Ezzel a módszerrel a mentők megérkezéséig fenn lehet tartani a keringést úgy, hogy elkerülhető legyen az agyhalál” – mondja dr. Kiss Róbert Gábor. Segíthet, ha a szívkompressziót egy gyors ütemű zeneszám, például a Stayin’ Alive című szám ritmusára végezzük – ahogy az az Országos Mentőszolgálat Alapítványa által készített kampányfilmben is látható.

Az újraélesztés azonnali megkezdésére azért van szükség, mert az agy sejtjei borzasztóan érzékenyek az oxigénhiányra. „Ha a hirtelen szívhalál után időben megkezdődik a mellkaskompresszió és sikerül újraindítani a szívet, akkor 30-40 százalék az esélye annak, hogy a beteg még egy év múlva is életben lesz. Azaz minden harmadik, hirtelen szívhalálon átesett embert meg lehet menteni, ha időben megkezdjük az újraélesztését” – mondja a főorvos, hozzátéve: éppen ezért nagyon fontos, hogy minél többen ismerjék az újraélesztés folyamatát, és tudják, hogyan kell mellkaskompressziót alkalmazni, miként kell kezelni az automata defibrillátort. Szerencsére utóbbi nem nehéz, hiszen csak azt kell csinálnunk, amit gép mond nekünk – ahogy azt szintén bemutatja egy kampányfilm.

A címlapfotó illusztráció.