logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Az ősz csodaszere: a csipkebogyó – három egyszerű recept, amire még nem gondolt

| Szerző: hirado.hu
Eljött a hajnali fagyok ideje, és ezzel együtt a szüretelésé is, egész pontosan a csipkebogyó szüretelésének ideje. A vadrózsa termése az ősz legnagyobb vitaminforrása.

A csipkebogyó a vadrózsa és a japán rózsa gyógyhatású áltermése és A-, B1-, B2- és K-vitamin-forrás, de legfontosabb hatóanyaga a természetes C-vitamin. A C-vitamin részt vesz az oxidációs folyamatok szabályozásában, erősíti a vérerek falát, szilárdítja a kötőszövetet, fokozza a szervezet védekezőképességét, ellenállását a fertőzésekkel, betegségekkel szemben. Megelőzésként segíti a csontok erősödését, szilárdságát és a csontképződést.

A csipkebogyó akkor tartalmazza a legtöbb hatóanyagot, ha már szép piros színű, de még nem puha. A termésből készülhet gyógytea, gyümölcsbor, szörp vagy lekvár, esetleg mártás és leves.

Érdekesség, hogy a csipkebogyó magjából olajat is készítenek, amely csökkenti a sebek hegesedés utáni nyomait, használják még leégett bőrre, a nátha miatt érzékennyé vált orrkörnyék vagy az apró ráncok kezelésére. Csökkenti a hajszálerek sérülékenységét, így késlelteti a bőr öregedését, serkenti a bőr kollagéntermelését.

Legegyszerűbb felhasználási módja, ha teát főzünk belőle, ekkor forrázás helyett áztatni kell, mert C-vitamin-tartalma 50 Celsius-fok körüli hőmérsékleten megsemmisül. Vágjuk ketté a gyümölcsöt, szedjük ki a magokat és áztassuk meleg vízbe. Körülbelül 12 óra áztatás után le kell szűrni, majd ízesítve fogyaszthatjuk.

Csipkebogyóleves – a folyékony vitaminbomba

Ez a leves Svédországban nagyon népszerű, főként partik előétele, mivel a C-vitaminnak köszönhetően növeli az étvágyat.

Elkészítése: két bögre friss csipkebogyót alaposan megmosunk, félbevágjuk és kikaparjuk a magokat. Kevés vízben puhára főzzük, majd átpasszírozzuk. Hozzáöntünk másfél liter vizet, és feltesszük főni (kb. 20 perc), miközben 15 dekagramm cukorral és 2-3 evőkanál citromlével ízesítjük. Két evőkanál lisztet (vagy keményítőt) simára keverünk egy kevés vízzel, majd folyamatos keverés közben hozzáadjuk a leveshez.
Melegen és hidegen is finom, tálaláskor tejszínhabbal, pörkölt, tört mogyoróval díszíthetjük.

Csipkebogyó mézben – a természet két kincse egy üvegben

Elkészítése: A csipkebogyót hideg vízben megmossuk, a kettévágott bogyó magját kivesszük, papírtörlőn alaposan megszárítjuk, majd belekeverjük a mézbe (1 dl mézhez kb. 40-50 szem bogyó kell). Hűvös helyen (akár hűtőben) tárolva sokáig eláll, és eközben kioldódnak a csipkebogyó hatóanyagai.

Csipkebogyó kókuszvajban – a természetes szépségápoló

A csipkebogyó nemcsak belsőleg, de külsőleg is jól használható, hiszen a természetes C-vitamin bőrre kenve fiatalító, sejtmegújító hatású, serkenti a sebgyógyulást, késlelteti a bőr öregedését.

Elkészítése: Egy-két marék csipkebogyót feldarabolunk, tisztára mosott üvegbe tesszük, majd 20-30 deka olvasztott kókuszvajat öntünk rá. Pár napig állni hagyjuk, ekkor visszadermed, de közben kioldódnak a bogyó hatóanyagai. Akár le is szűrhetjük, de ha a termést elzárja az olaj a levegőtől, akkor így is maradhat, nem romlik meg.

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még