×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Vajon mi okozza az agyfagyást?

 

Önnel volt már úgy, hogy túl gyorsan ivott vagy evett valami hideg élelmiszert, és egy rövid ideig tompán fájt tőle a feje? Ezt a biológiai folyamatot agyfagyásnak nevezzük. Ilyenkor szervezetünk arra figyelmeztet minket, hogy hirtelen túl hideg lett a vérünk.

 

Ha az ember túl gyorsan eszik vagy iszik valami hideget, az hasogató, rövid ideig tartó fejfájást válthat ki. Ez a hirtelen fellépő jelenség, amelyet szaknyelven sphenopalatine ganglioneuralgiának neveznek, közismertebb elnevezése az agyfagyás.

Maga a jelenség rendkívül kellemetlen lehet, de szerencsére ártalmatlan. Elmondjuk, hogy pontosan mi okozza ezt a kellemetlen jelenséget.

Mi okozza az agyfagyást?

A hideg ételek vagy italok fogyasztása lehűti a szájpadlást és a torkot. Közvetlenül e területek mögött található egy fő artéria, az úgynevezett belső nyaki verőér, amely az agyba szállítja a vért.

Ez azt jelenti, hogy a hideg ételek fogyasztása valójában lehűti az agyunkba áramló és onnan kiáramló vért.

Amikor az agyba áramló vér túlságosan lehűl, az agy riasztást ad – ez okozza az agyfagyás néven ismert fejfájást. Ez a riasztás arra figyelmeztet, hogy hagyja abba vagy lassítsa le a hideg ételek vagy italok fogyasztását, hogy az agy hőmérséklete a korábban megszokott, normális hőmérsékleten maradjon.

Miért ennyire kellemetlen ez az érzés? 

„Az agyadnak olyan jelzést kell küldenie, amelyet nem hagyhatsz figyelmen kívül. Ez nem lehet egy csiklandozás. Nem lehet egy kis viszketés.

Olyasminek kell lennie, ami megállásra késztet”

– magyarázza Dr. Greg McLauchlin, a texasi Baylor orvosi egyetem neurológusa.

Elmondása alapján a legrosszabb eset az, hogyha az ember nem hagyja abba, egy idő után elájul és elejti a fagylaltkelyhet.

Mennyi ideig tart az agyfagyás és hogyan kezelhető?

A migrénnel és más típusú fejfájásokkal ellentétben az agyfagyás fájdalma általában legfeljebb 30 másodperc alatt megszűnik, de egyes esetekben akár néhány percig is eltarthat.

A kezelés módja nagyon egyszerű. Lényegében csak abba kell hagyni a hideg étel vagy ital fogyasztását és megvárni, hogy a lehűlt vér visszamelegedjen.

„Az agyfagyás csak addig tart, amíg a vér visszamelegszik.

Tehát minél gyorsabban melegszik fel a vér, annál rövidebb ideig tart az állapot”

– árulta el a gyógyírt McLauchlin professzor.

A címlapfotó illusztráció.