A madárcsicsergés nemcsak a léleknek, a testnek is jót tesz

 

Azt már mindenki tudja, hogy a napsütés, a friss levegő, a virágzó természet gyógyírként hat a lelkünkre, azonban egy friss kutatás azt is bebizonyította, hogy a természet különböző hangjainak a testünkre gyakorolt hatása sem elhanyagolható.

Rachel Buxton, a kanadai Carleton Egyetem biológiai tanszékének tudományos munkatársa néhány kollégájával együtt korábbi tanulmányok eredményeit összegezte, amelyek azt vizsgálták, milyen hatással vannak az egyes természeti hangok az ember közérzetére – olvasható a PNAS folyóiratban megjelent tanulmányban.

A Carleton Egyetem szakemberei az elemzéshez szükséges kísérletekeit laboratóriumban, nemzeti parkokban rögzített hangokkal végezték.

A tanulmány szerint a víz hangjának, a csobogó pataknak van a legnagyobb hatása az egészségre. A vízi hangok jelentősége összefüggésben lehet azzal, hogy a víz milyen kritikus szerepet tölt be az ember túlélésében.

A madárhangok is nagymértékben csökkentik az emberekben halmozódó folyamatos stresszt és ezáltal enyhítik az idegességet is. A madárdal segíti a koncentrációt, javítja a hangulatot, és csökkenti a stresszt.

A címlapfotó illusztráció.