Csak ketten gyógyultak ki az AIDS-ből Freddie Mercury halála óta

 

A koronavírus előtt az AIDS – szerzett immunhiányos tünetegyüttes – terjedése tartotta lázban a világot. A vírussal 1981-es azonosítása óta mintegy 80 millióan fertőződtek meg, és mintegy 40 millióan belehaltak a betegségbe. Az elsősorban nemi úton terjedő fertőzés leghíresebb áldozatai közé tartozik Freddie Mercury, a Queen frontembere, aki 19 évvel ezelőtt ezen a napon vesztette életét.

Freddie Mercury kivételes tehetségű zeneszerző és koncertzenész, a Queen zenekar frontembere volt. Bár a halála pillanatáig titkolta a betegségét és szexuális irányultságát, mégis a világ egyik leghíresebb zenei előadója volt – emellett az AIDS talán leghíresebb áldozata.

A Queen énekesénél 1987 áprilisában diagnosztizálták az AIDS-et, ezután jelentősen csökkentette nyilvános fellépéseinek számát. 1989-ben már jól látszottak rajta a betegség tünetei, látványosan lefogyott, ezért a brit és az amerikai bulvársajtó gyakran találgatta titokzatos betegségét. Ugyanakkor folyamatosan dolgozott a Queen svájci és londoni stúdiójában, aminek eredményeként a zenekar 1989-ben és 1991-ben is új albummal jelentkezett.

Freddie Mercury 1991 őszén már azzal a tudattal énekelte szalagra a Queen drámai utolsó dalait, hogy tudta: azokat a közönség már csak a halála után fogja hallani.

Roger Taylor dobos és Freddie Mercur a Queen születésnapját ünnepli a budapesti Hotel Intercontinentalban (Fotó: Nemzeti Fotótár/MTI/Kisbenedek Attila)

Mercury 1991. november 23-án közleményben tudatta a világgal, hogy AIDS-es, amire fotósok és operatőrök százai gyűltek össze kensingtoni háza előtt. A következő napon a rocktörténet egyik legszínesebb egyénisége 45 éves korában távozott az élők sorából.

A 20. század legdurvább szexuális úton terjedő betegsége

Az AIDS az 1980-as évek elején kezdte szedni áldozatait Kalifornia nagyvárosaiban. Az orvosok rejtélyes esetekre figyeltek fel a fiatal homoszexuális férfiak között, akik olyan egyszerű betegségekbe haltak bele, amelyeket egészséges immunrendszerrel valószínűleg észre sem vettek volna.

1981-re kiderült, hogy egy vírus pusztítja az immunrendszerüket, emiatt védtelenné válnak, és a legbanálisabb betegségekbe is belehalnak.

Ezt a fertőzést nevezte el az orvostudomány HIV-nek, az ebből kialakuló betegséget pedig AIDS-nek.

Döbbenetes adatokkal állunk szemben: 1981 óta csaknem 80 millió embert fertőzött meg HIV vírussal, közülük mintegy 40 millióan meghaltak, és ma 36 millió vírushordozó él a világon. Az Európában újonnan diagnosztizált HIV-hordozók 74 százaléka szexuális úton fertőződött meg, de csupán hat százalékuk intravénás droghasználat útján, egy százalékuk pedig anyai átvitellel.

Csodával határos gyógyulások

Továbbra sincs teljes gyógyulást garantáló ellenszer az AIDS-cel szemben, de bizonyos antiretrovirális gyógyszerekkel akár évtizedekig együtt lehet élni a betegséggel. Rendkívüli gyógyulások azért, ha nem is gyakran, de előfordulnak. BBC online kiadása idén márciusban számolt be arról, hogy egy 42 éves londoni férfi, Adam Castillejo meggyógyult a HIV-fertőzésből.

Castillejo felhagyott a betegségére szedett antiretrovirális gyógyszerrel, ennek ellenére már több mint 35 hónapja vírusmentes. A The Lancet HIV című orvosi szaklap azonban felhívta a figyelmet, hogy

a férfi betegsége nem a gyógyszer hatására múlt el, hanem a daganatos betegségére kapott őssejtterápia gyógyította meg.

Valószínű, hogy a férfi őssejtdonorjai egy ritka génvariánssal rendelkeznek, amelyek megvédik őket – és most már Castillejót is – a HIV-fertőzéstől.

Az első HIV-ből kigyógyult beteg a Berlinben élő Timothy Brown volt, akit szintén daganatos betegséggel kezeltek, majd három és fél évvel később vírusmentesnek nyilvánítottak. Brown esetében az őssejtbeültetés megakadályozta, hogy a HIV vírus a szervezeten belül szaporodjon, a beteg immunsejtjei ugyanis lecserélődtek a donorok ellenálló immunsejtjeire.

A Los Angeles Lakers kosárlabdacsapat irányítóját, Earvin „Magic” Johnsont 1991-ben diagnosztizálták HIV-pozitívként. Az amerikai sportlegenda intenzív kezelése miatt négy évre visszavonult, 1996-ban egy szezonra visszatért, majd végleg visszavonult. Túl a 60-on az AIDS elleni küzdelem és a biztonságos szex nagyköveteként dolgozik (Fotó: Nemzeti Fotótár/MTI/EPA/Nina Prommer)

Hazai helyzet: 35 évnyi AIDS-tesztelés tapasztalatai

Magyarországon teljesen másképp alakulnak és jóval egyszerűbbek az AIDS-adatok. Szinte minden hazai beteg szexuális úton kapja el a vírust, sőt általában azt is pontosan tudja, hogy kitől és mikor fertőződött meg.

A magyarországi fertőzöttekről ugyanis pontosan lehet tudni, hogy a magas partnerszám és a védekezés nélküli szexuális kapcsolat okozza a megbetegedést.

Az AIDS ugyanis nyálkahártyán keresztül, vagyis testfolyadékok – vér, ondó, hüvelyváladék vagy anyatej – útján terjed. A nyolcvanas években még gyakran, napjainkban viszont egyre ritkábban történik fertőzés vérátömlesztés során, de tovább lehet adni a gyilkos kórt fertőzött injekciós tűvel, anya és csecsemő között a terhesség, szülés és szoptatás alatt, vagy ha az említett testnedvek valamelyike egy nyálkahártya- vagy bőrsérüléssel érintkezik.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapja szerint Magyarországon jelenleg 4136 HIV-pozitív beteget tartanak nyilván, akiknek túlnyomó része (3197 fő) férfi, míg 394 nő, valamint 545 fertőzött neme ismeretlen (az anonim AIDS-teszt miatt).

A betegszám tehát csaknem 50 százalékkal magasabb 2020-ban Magyarországon, mint az 1985 és 2014 között összesen regisztrált 2845 HIV-fertőzött,

ez azonban a tesztelés késői elkezdésével, valamint az anonimitás 1991-ig tartó hiányával is magyarázható. Míg húsz évvel ezelőtt mindössze 50-60 fertőzött jelentkezett évente, 2019-ben már több mint 200 új HIV-fertőzöttet diagnosztizáltak. A szomorú adatokhoz hozzátartozik, hogy az újonnan regisztráltak majdnem fele már betegen, az AIDS stádiumában kerül az ellátórendszerbe, amikor a kezelések már sokkal kevésbé lehetnek eredményesek.

Tíz év alatt kétszer annyian fertőződtek meg Kelet-Európában

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) legutóbbi éves jelentése szerint 2018-ban 26 164 embernél diagnosztizálták az AIDS-vírust a WHO európai régiójának 31 országában. Ez százezer lakosra vetítve 5,6 új AIDS-fertőzöttet jelent.

Nyugat-Európában az elmúlt évtizedben folyamatosan csökkent a betegek száma, ugyanakkor a kontinens keleti felén majdnem megduplázódott.

A legtöbb új fertőzöttet Lettországban (326 eset), Észtországban (190 eset) és Máltán (73 eset) regisztrálták 2018-ban, míg a legkevesebbet Szlovákiából és Szlovéniából jelentették a régióban.

A HIV-fertőzés továbbra is a homoszexuális férfiak között terjed leggyakrabban az Európai Unióban, 2018-ban az összes új eset 40 százalékát ez a fajta fertőzés tette ki. Az AIDS terjedésének második leggyakoribb módja a heteroszexuális kapcsolatok: az EU területén regisztrált új HIV-fertőzöttek 33 százaléka (8580 ember) így kapta el a betegséget.

Az injekciós drogfogyasztás miatti átvitel a HIV-diagnózisoknak csupán 4 százalékát tette ki tavalyelőtt, a Lettországból és Litvániából jelentett esetek legalább negyedénél valószínűsíthető, hogy így fertőződtek meg az emberek.