×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Megbízhatók a magyar élelmiszeripari termékek

 

Az Európai Bizottság éves jelentése szerint az élelmiszerek és takarmányok riasztási rendszerében közzétett több mint négyezer élelmiszer-biztonsági bejelentésnek csupán töredéke a magyar előállítású termék – közölte Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kedden honlapján.

A tájékoztatás szerint magyar termékekre tavaly 155 bejelentés érkezett a riasztási rendszerbe, 131 esetben élelmiszerrel, 18 esetben takarmánnyal, 6 esetben pedig élelmiszerrel érintkező anyaggal adódott probléma.

Az Európai Bizottság minden évben elkészíti az élelmiszerek és takarmányok riasztási rendszerének (RASFF) éves jelentését. A nemrég közzétett 2019-es összegzés alapján tavaly csaknem 4118 eredeti bejelentés történt, ebből a súlyossága miatt 1175 riasztás jelent meg a rendszerben, amelynek nagy része élelmiszerekhez kötődött.

A magyar hatóság legtöbbször összetételbeli problémák, patogén mikroorganizmus, idegen anyag vagy mikotoxin jelenléte miatt kezdeményezett bejelentést, amely leggyakrabban Kínából származó termékre vonatkozott

– írja a Nébih.

A Nébih hangsúlyozza, a hivatal honlapján a termékvisszahívás-adatbázisban kiemelten kommunikálják a lakosságot érintő ügyeket, annak érdekében, hogy a vásárlók minél szélesebb köre értesüljön az élelmiszer-biztonsági problémákról.

A rendszer jó működését igazolja, hogy a gyors és hatékony kommunikációnak köszönhetően mindegyik esetben időben megtörténhettek a szükséges intézkedések, megelőzve ezzel a komolyabb baj kialakulását – írja a Nébih.

A címlapfotó illusztráció