×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Mentális immunerősítés: kössünk szövetséget az összezárva töltött időre

 

Együtt vagyunk, nem mozdulhatunk, így az a kérdés, hogy folytatjuk-e azt a kapcsolatot a társunkkal, családtagunkkal, barátunkkal, amiben eddig voltunk, vagy képesek vagyunk egy legalább ideiglenes szövetséget kötni – mondta Császár-Nagy Noémi klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológus a Mentális immunerősítés második epizódjában.

Ha képesek vagyunk most egy sajátos szövetségre, akkor ez a helyzet jó irányt vesz, és a feszültségek elkezdenek gazdagítani minket. Erősítik az emberségünket, javítják az emberi minőségünket, és ezzel megmenthetjük magunkat, az egészségünket valamint az országot” – mondta a pszichológus az M5 Facebook oldalára feltöltött videóban.

Hozzátette: ha sokan vagyunk ebben a „lombikban” együtt, akkor ez a lombik forr. Minden embernek van egy saját intimitásszükséglete, ezért hagyjunk a másiknak teret, engedjük meg, hogy legalább egy fél óráig egyedül lehessen, visszavonulhasson a gondolatiba. Kapja meg azt a személyes időt, ami őt megilleti.

Császár-Nagy Noémi szerint fontos, hogy szigorú napirendet tartsunk, mert az határozza meg, hogyan érezzük magunkat a világban. Hamar beleeshetünk abba a helyzetbe, hogy nem tudjuk, milyen nap van vagy mennyi az idő.

A jelenlegi helyzetben a pszichológus arra biztatta a nézőket, mutassák meg, milyen jó emberek.

Igenis van lehetőségünk arra, hogy most bemutassuk jobbik emberi mivoltunkat. Mutasd meg, hogy jó ember vagy. Mutasd meg, hogy vigyázol rám. Ha látsz valakit maszkban vagy kesztyűben, köszönd meg! Ha nincs maszkja vagy kesztyűje, adj neki! Süthetsz, főzhetsz abból a rengeteg lisztből, amid van, például az orvosoknak, a rendőröknek, a katonáknak vagy a bolti eladóknak, akiknek muszáj kint lenniük” – hangsúlyozta Császár-Nagy Noémi.

A címlapfotó illusztráció.