Alvászavar: van a gyógyszernél jobb megoldás

 

„Döbbenetes, manapság mennyit költ az ember arra, hogy külső környezete minél szebb és tökéletesebb legyen, de belső életterével, szervezetével, idegrendszerével keveset foglalkozik” – vélekedett a pszichológus.

A kép illusztráció (Fotó: Shutterstock)

Az alvászavar különösen elterjedt a magyar lakosság körében, és ha nem kezelik, komolyan megnehezíti a mindennapokat. Ha nem szervi megbetegedés áll a háttérben, legtöbbször az érzelmi feszültségek nem megfelelő kezelése váltja ki.

A nap mint nap felbukkanó stresszhelyzeteket sok esetben nincs idő vagy lehetőség azonnal megoldani és feldolgozni, így felgyűlhet az emberben a feszültség. Ez legtöbbször az esti elalvásnál vagy  éjszaka tör fel, ezzel megnehezítve a szervezet regenerálódását. Gyakori, hogy az ember nem tud elaludni, vagy folyamatosan visszaébred az éjjel folyamán, és csak gondolkodik, rágódik a problémákon.

„Ha a belső feszültséget nem jól kezeljük, és nem tanuljuk meg ennek a technikáit, akkor a probléma ugyanúgy ott marad a háttérben” – mondta el a hirado.hu-nak Bukta Tünde pszichológus.

Az alvásproblémával küzdők egy része olyan élethelyzetben van, amikor cserbenhagyást él meg, vagy huzamosabb bizonytalanságot tapasztal, ezért sérül a biztonságérzete. Ha a probléma huzamosabb ideig fennáll, az rossz hatást gyakorol az egészségre.

„A munkahelyi megterhelés és esetleg a felelősség súlya miatt jellemző, hogy kevesebbet alszunk. Ezért napközben is fáradtabbak vagyunk, gyengébben teljesítünk, és az ezen való rágódástól ismételten nem tudunk elaludni.

Így egy ördögi kör jöhet létre, amely akár kiégéshez is vezethet.

Ha nincsenek meg a megfelelő feszültségoldó technikák, olyan is akad, aki a szenvedélybetegségek felé indul el” – fejtette ki a szakértő.

Mi a helyzet Magyarországon?

Hazánkban manapság egyre többen küzdenek alvászavarral. A nőknél különösen elterjedt „megoldás” az altatószedés, amely eredetileg ideiglenes megoldás lenne, sokaknál azonban életmóddá válik. Az alvásprobléma a férfiaknál is gyakori, de ők a gyógyszerek helyett nagyobb eséllyel fordulnak az alkoholhoz.

A problémában kivétel nélkül minden korosztály érintett. A fiatalok például a munkahelyi megfelelési kényszer miatt feszítik túl az idegrendszerüket, amely így sokkal nehezebben lenyugtatható, és ez idézi elő az alvási nehézségeket. De az idősebb korosztályoknál is jelen van a zavar számos más kiváltó okkal.

Ezeket a technikákat érdemes alkalmazni

„A kínai szervóra szerint attól függően, hogy mikor ébred föl az ember az éjszaka folyamán, meg lehet határozni, hogy melyik szervvel van gond. A leggyakoribb például a hajnali egy és három óra közötti ébredés, amikor a máj méregtelenítő folyamatai zajlanak. Aki rendszeresen ekkor ébred fel, annak valószínűleg a düh és a harag nem megfelelő kezelése a zavarok forrása” – fogalmazott a szakértő.

A helyzeten segíthet a különböző légzéstechnikák elsajátítása,

továbbá az elalvás előtti és a reggeli ébredés utáni relaxációk beillesztése.

Emellett különösen jó technika, ha lefekvés előtt az ember végiggondolja az adott napot pár percben, és összegzést végez: miben volt ügyes, mi sikerült, és mi az, ami nem. A relaxációhoz rengeteg videó, hanganyag érhető el az interneten, de azt mindenkinek magának kell kitapasztalnia, hogy őt melyik zene, melyik hang nyugtatja meg leginkább.

„Döbbenetes, manapság mennyit költ az ember arra, hogy külső környezete minél szebb és tökéletesebb legyen, de belső életterével, szervezetével, idegrendszerével keveset foglalkozik” – vélekedett a pszichológus.

Mi segíthet még?

Jellemző, hogy amit meg tudunk oldani, azzal szinte nem is foglalkozunk, ha viszont fellép egy probléma, azonnal odairányítjuk minden figyelmünket. Létezik egy úgynevezett „rágódás órája” technika, amely lényege, hogy kijelölünk a napban egy adott órát, amikor foglalkozunk a problémakörrel, azon felül pedig nem.

Sokan, ha adódik egy problémás helyzet, nem annak megoldásán dolgoznak, hanem az érzelmi feldolgozásán, ezáltal pedig megakadnak ezen a szinten, és a gond nem oldódik meg. A tudatosítás is fontos lenne, mert rengeteg önsorsrontó gondolata van az embernek, amelyek teljesen fölöslegesek. Jó, ha van kivel megbeszélni gondjainkat, ha mindezt ki tudjuk adni magunkból.

A sport, a fizikai aktivitás is sokat segíthet a belső feszültség csökkentésében.

Érdemes visszaállni a korábbi lefekvésre, ugyanis az agy este kilenctől éjfélig pihen, a legtöbben viszont jóval ezután alszanak el. Ez hosszú távon kihatással lehet az egészségre, hiszen az agy a test mozgatórugója. Az agyat a sok telefon- és számítógép-használat is túlingerli lefekvés előtt – tette hozzá a pszichológus.

 Mikor kell szakemberhez fordulni?

„Amikor már a mindennapi tevékenységeket hátráltatja az alváshiány, ha úgy érzi az ember, hogy elvesztette az irányítást, akkor érdemes szakemberhez fordulni. Amikor már semmilyen problémamegoldás nincs, csak érzelmi válaszok” – javasolta a szakember. Ilyen esetekben, ha már túl nagy a belső nyomás, általában az ember már magától felkeresi a pszichológust.