×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Napi egy alkoholos itallal megélhetjük akár a kilencven évet is

 

Egy friss holland kutatás szerint napi szigorúan egy pohár alkoholos itallal 40 százalékkal több az esély, hogy megéljük a kilencvenéves kort.

A kép illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A Maastrichti Egyetem orvosi központjának kutatócsoportja több mint ötezer férfit és nőt vont be a kutatásba, akiket a 60-70-es éveikbe lépve kikérdeztek az alkoholfogyasztási szokásaikról – olvasható a Daily Mail cikkében.

Innentől kezdve azt figyelték, hogy melyikük éli meg a kilencvenéves kort, ami az eredmények szerint a résztvevő a nők 34 százalékának, míg a férfiak 16 százalékának sikerült.

Ezután az alkoholfogyasztási szokásaikat tekintették át, amelyből egyértelműen kiderült, hogy azok, akik napi nagyjából egy pohárnak megfelelő alkoholt vittek be a szervezetükbe, 40 százalékkal nagyobb eséllyel érték el az idősebb kort.

A kutatás alapján a lényeg a mennyiség betartásán van – a nagyivók korábban haltak, míg azok is, akik egyáltalán nem fogyasztottak alkoholt.

A legjobb hatást a nők esetében a bor, míg a férfiak esetében a whisky, brandy és a gin hozta.

A kutatók a pontos okokra még nem jöttek rá, de az egyik lehetséges magyarázat a hormesis jelenség, amely lényegében azt jelenti, hogy valami kis mennyiségben jótékony hatással van a szervezetre, nagy mennyiségben azonban már mérgező.