Fellélegezhetnek az allergiás macskatartók?

 

Egy új tanulmány szerint hamarosan fellélegezhetnek az allergiával küzdő macskakedvelők, ugyanis egy bizonyos protein a macskaeledelben beadva csökkenti a tüsszögést és a kellemetlen allergiás tüneteket.

Az allergiás reakciókat a Fel d1 protein váltja ki, amely főként a macskák nyálában, faggyúmirigyeiben és bőrében termelődik. A kutatók azonban találtak egy antitestet, amellyel bizonyítottan csökkenthetők a kellemetlen tünetek – olvasható a Science News hírei között.

A Nestlé Purina állateledel-gyártó cég kísérletében 105 macskát etettek az ellenanyaggal 10 héten keresztül, aminek eredményeképpen

a Fel d1 protein mennyisége átlagosan 47 százalékkal csökkent

a macskák szőrzetén. A protein a macskák szőrére a bundájuk nyalogatásával kerül, és így fejti ki hatását az arra érzékenyek szervezetére.

A kép illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Igor Kovalenko)

A kép illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Igor Kovalenko)

Egy kisebb kísérleti tanulmányban 11 allergiás résztvevőt tettek ki macskaszőrrel való érintkezésnek. Az ellenanyaggal etetett macskák szőre kevésbé váltott ki a tesztalanyoknál orrproblémákat és viszkető, égő szemeket.

A macskaallergia az emberek 20 százalékát érinti,

és a Fel d1 a felelős a reakciók 95 százalékáért.

Michael Blaiss allergológus és immunológus szerint az embereknek azért nem adható szájon át az antitest, mert a belekbe érve a molekulák lebontódnak, és nem képesek célba érni.

A macskák esetében azonban már a szájban kifejti a hatását. A termelődést nem akadályozza, viszont az állat szőrzetére már nem jut ki az anyag.

Bár a protein macskákra gyakorolt élettani hatása egyelőre ismeretlen, a kezelés nem gátolja a termelődését, és eddig nem találtak arra utaló jelet, hogy az antitest káros hatással lenne az állatok egészségére.

Blaiss szerint

a kezelés főként az enyhébb allergiában szenvedőknek nyújt majd megoldást,

hiszen az ellenanyag az eddigi kísérletek alapján az allergének felét képes kiiktatni, így a súlyos allergiásoknál nem szünteti meg a tüneteket. Továbbá a termelt protein mennyisége macskánként eltérő lehet, így ez is befolyásolja az eredményt.

A cég egyelőre még nem hozta forgalomba az antitestet tartalmazó termékeit, a témában még további kutatásokat kívánnak végezni.