Súlyos betegségekre utalhat a szaglás romlása

 

Kutatók szerint a szaglás gyengülése előre jelezheti a korai elhalálozást, az okokat azonban még nem sikerült kideríteni.

A szaglás és az egészség kapcsolatát sokszor alábecsülik, habár egyre több tanulmányban olvasható, hogy a gyengülő szaglási képesség előjele lehet a Parkinson-kórnak és akár a korai elhalálozásnak is olvasható a New Scientist tudományos magazinban.

A szaglás gyengülése az idősebb korosztálynál közel 50 százalékban emelheti annak az esélyét, hogy az illető a következő tíz évben elhalálozik.

Hongei Chen és kollégái a Michigani Egyetemről több mint kétezer 71 és 82 év közötti embert vizsgáltak.

Mindegyikükkel egy tesztet végeztettek el, melyben 12 egyszerű szagot kellett felismerniük.

A minták között megtalálható volt például a fahéj, a citrom, a benzin vagy a cigaretta. A kutatócsoport a teszt után további 13 évig követte végig a tesztalanyok életét.

Elemezve az adatokat, a csapat arra jött rá, hogy

a gyengébb szaglásúak elhalálozása erősen összefüggött a Parkinson-kórral és a demenciával.

A kutatók úgy gondolták, hogy a szaglás romlása csökkentheti az ember étkezési kedvét, ami pedig súlyvesztéshez és romló egészségi állapothoz vezet. Kimutatták, hogy a testsúlycsökkenés, a demencia és a Parkinson-kór együttes megléte a gyengülő szaglással összefüggésben 30 százalékát magyarázza meg a magasabb elhalálozásnak.

Sajnos az emberek többsége nincs tisztában a szaglás képességének jelentőségével, és az orvosok sem szokták vizsgálni. Chen és kollégái szerint a jövőben nem lenne rossz ötlet, ha beiktatnák az orvosi felülvizsgálatok alkalmával a szaglás ellenőrzését is.