A gombában található anyagok a rákkal szembeni immunitásunkat erősíthetik

 

Környezetkímélő technológia és vegyszermentes termesztés – ezek Mutsy Árpád gombatermesztő főbb vállalkozási alapelvei, amivel az év agrárembere kitüntető díjat is elnyerte. Az elismerésről hetvenfős szakmai zsűri döntött nemrég. A díjat minden évben olyan szakember kaphatja, akinek társadalmi szerepvállalása is kiemelkedő.

Minden vegyszer konkurenciája az élő szervezetnek, és azzal, hogy a termesztés során a Bio-Fungi Kft. nem használ vegyszert, gyors, egészséges termesztési kultúrát alakított ki, így a legegészségesebb élelmiszert állítja elő – mondta Mutsy Árpád, akit 2017-ben az Év Agráremberének választott a 70 fős szakmai zsűri.

Elmondta, munkájukat 340 fő támogatja közvetlenül cégcsoport szinten közvetlenül, tágabb értelemben további 3 ezer embernek adnak munkát.

A magyarok átlagos gombafogyasztása évente másfél kilogramm, míg Nyugat-Európában 3, Angliában 4 kilogramm – mondta.

„Az egészséges élelmiszer nagyon fontos, minél egészségesebben táplálkozunk, annál kevesebb betegséget kaphatunk el. Sok egészséges élelmiszerben találhatók olyan anyagok, amelyek az immunrendszert erősítik és akár a rákkal szembeni immunitásunkat erősítik” – fogalmazott. A gombában lévő speciális anyagok segítenek a rák kialakulásának visszafogásában, ezért 2012-ben indították el mellrák elleni kampányukat, amelynek keretében minden év októberében rózsaszín tálcába csomagolják gombatermékeiket, mert ez a mellrák hivatalos hónapja és színe, felhívva ezzel a figyelmet a szűrővizsgálatok fontosságára – magyarázta a szakember.

Mátrai Zoltán, Év Agrárembere 2017 főszervezője a műsorban arról beszélt, jelentősen nőtt a presztízse a díjnak, ami abban is látszik, hogy ma már kétszer annyi főt számlál a zsűri, mint korábban.