logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

7+3 érdekesség a 73 éves Károly hercegről

| Szerző: hirado.hu
Ezen a napon 73 éves Károly walesi herceg, II. Erzsébet királynő és Fülöp herceg fia, aki a brit trónörökösödési sorrendben az első helyen áll. A herceg 73. születésnapja alkalmából összegyűjtöttünk 7+3 érdekességet a brit trón várományosáról.

 

1. Az autója angol borral működik

(Fotó:MTI/EPA/David Mariuz)

Károly herceg Aston Martinját – amely a közhiedelemmel ellentétben a herceg 1970 novemberében maga vásárolt meg – fölösleges angol borból készült bioüzemanyaggal működteti. Az Aston Martin DB5-ösét 2008-ban alakíttatta „borüzeművé”.

2. Ő volt az első brit királyi örökös, aki diplomát szerzett

A herceg az első trónörökös, aki 1970-ben egyetemi diplomát szerzett. Bachelor diplomáját a Cambridge-i Egyetem Trinity College-ban szerezte, majd 1975-ben mesterdiplomát is szerzett ugyanezen az egyetemen.

3. Ő lesz a legidősebben megkoronázott király

A „walesi herceg” címet egy férfi örökös kapja, de ez nem automatikus kinevezés. Károly a harmadik helyről a második helyre került a trónöröklés rendjében, amikor nagyapja 1952-ben elhunyt, de csak 1958-ban, amikor 9 éves volt, kapta meg a walesi herceg címet és az ezzel járó Chester gróf címet.

Ha majd egyszer Károlyt királlyá koronázzák, azzal azonnal történelmet is ír, hiszen ő lesz a legidősebb korában megkoronázott király a brit monarchia történelmében, köszönhetően annak, hogy édesanyja a leghosszabb ideig uralkodó királynő.

4. Több mint 700 ezer forintot fizettek egy szeletért Károly és Diana esküvői tortájából

Károly walesi herceg és néhai felesége, Diana hercegnő 1981-ben készült esküvői tortájának egy darabját tartalmazó doboz. Fotó: (MTI/EPA/Michael Nelson)

Egy nagy-britanniai aukción 1850 fontért, vagyis több mint 774 ezer forintért kelt el szerdán egy szelet Károly brit herceg és Diana hercegnő 40 éves esküvői tortájából.  A pár 23 hivatalos esküvői tortájának egyikéről lekanyarított hatalmas szelet marcipánalapot és fehér bevonatot az arany, vörös, kék és ezüst színű királyi címer díszíti.
A tortaszeletet annak idején Moya Smith, a királynő Clarence House-i személyzetének egyik tagja kapta, aki alufóliába csomagolva, egy süteményeknek szánt régi fémdobozkában őrizte meg a különleges desszertet.  A dobozon lévő címkén az áll, hogy óvatosan bánjanak vele, emellett Károly herceg és a néhai Lady Diana neve, valamint menyegzőjük dátuma, vagyis az 1981. július 29. olvasható rajta. A királyi tortaszelet leütési árát eredetileg 300-500 font közé becsülték.

5. Richard Nixon megpróbálta összehozni Károly herceget lányával, Triciával 

Richard Nixon, az Egyesült Államok 37. elnöke 1970-ben mindent megtett, hogy legidősebb lányát, Triciát összehozza Károllyal, a rendezvényeken mindig mellé ültette.

6. Gyerekkönyvet írt Károly herceg

1980-ban Károly herceg írt egy gyerekkönyvet The Old Man of Lochnagar címmel – A lochnagari vénember – olyan történetek alapján, amelyeket öccseinek, András és Edward hercegeknek mesélt. Középpontjában egy idős férfi áll, aki a Balmoral melletti barlangokba ment, keresve egy csendes helyet, ahol forró fürdőt vehet. A könyvből később animációs kisfilm készült, a narrátor pedig nem más mint maga a herceg.

7. A herceg nem ebédel

Károly nem szokott ebédelni. A herceg napi egy főétkezést enged meg magának, mert egy szigorú diétát követ. Ennek ellenére vannak kedvenc fogásai. Az egyik ilyen a görög muszaka.

7+1. Jótékonysági szervezetek

(Fotó: MTI/EPA-KEYSTONE/Gian Ehrenzeller)

A herceg több mint 420 jótékonysági szervezet elnöke vagy védnöke. A herceg 1976-ban indította el a The Prince’s Trust nevű jótékonysági szervezetét.

7+2. Magyar zenészek játszottak a születésnapján

A brit trón várományosának 70. születésnapi ünnepségén a Buckingham-palotában játszott Pál István Szalonna és bandája. A királyi család annyira kedveli a zenekart, hogy negyedik alkalommal játszottak nekik.

7+3. Békafajt neveztek el róla

Egy újonnan felfedezett és veszélyeztetett, Ecuador dzsungelében honos levelibékafajt neveztek el róla. Károly herceg számos különböző ügy bajnoka, beleértve a világ esőerdőinek védelmét is. A Reptiles Magazine szerint ennek köszönhető, hogy 2008-ban Dr. Luis A. Coloma úgy döntött, hogy egy békafajt a hercegről nevez el.

Kiemelt képen: Károly herceg

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még