logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A Magyar Rádió legendás hangja elárulta, hogyan érhetjük el, hogy figyeljenek mondanivalónkra

Egy ország ismeri Korbuly Péter hangját, a színész ugyanis hosszú évtizedekig volt a Magyar Rádió bemondója. A magyar nyelv helyes használata felett őrködő Montágh Testület tagja a magyar nyelv változásairól beszélt a nagy nyelvújító Kazinczy Ferenc 262 évvel ezelőtti születésnek apropóján a Duna Televízióban. A Család-barát stúdiójában azt is kifejtette, manapság miért értik meg nehezebben egymást az emberek.

1759. október 27-én született Kazinczy Ferenc, író, költő, a nyelvújítás vezéralakja. Neki köszönhetően olyan frissítésen ment keresztül a magyar nyelv, hogy bár vannak mára már kevésbé ismert és használt szavak, de akár Balassi Bálint vagy Csokonai Vitéz Mihály művei a mai kor emberének is érhető, értéket adó alkotások – fejtette ki véleményét a nyelvünk változásáról Korbuly Péter. A legendás bemondó szerint nagy felelőssége van annak, aki megszólal a rádióban, vagy a televízióban, éppen ezért nem mindegy, hogyan teszi.

„Minél szebben műveli valaki a magyar nyelvet, annál több közlendőt, adatot tud átadni a befogadó közegnek. Azért kell kiküszöbölni a beszédhibákat, a rossz hangokat, hogy az emberek ne a hibákra, hanem a mondandóra figyeljenek” – mondta Korbuly Péter, aki szerint egymás megértését manapság az is nehezíti, hogy sokan, főleg a fiatalok, motyognak, mintha szégyellnének beszélni.

A teljes beszélgetés itt újranézhető:

Korbuly Péter tagja a közmédia Montágh Testületének is, amelynek legfőbb küldetése, a helyes magyar nyelvhasználat és a szép magyar beszéd megőrzése. Az október 1-től új tagokkal bővült testület munkájáról, valamint a magyar nyelv páratlan szépségeiről Perjés Klára, bizottsági tag beszélt részletesen az M1 Ma reggel című műsorában, amely IDE kattintva nézhető újra.

A címlapfotó illusztráció.

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még