logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Az M2 Gyerekcsatorna új mesehőséért rajong a világ- és Európa-bajnok, paralimpiai bajnok úszó

| Szerző: hirado.hu
Az M2 Gyerekcsatorna október 9-én indult új bábsorozatában, a Rozmaring kunyhó második részében fő témaként egymás elfogadása jelent meg. Az epizód után a Rozmaring tippek a családnak-podcastben ezúttal is Polányi Viktória szakpszichológus és a bábjáték szerzője és főszereplője, Trömböczky Napsugár fejtették tovább a témát Illés Fanni paralimpiai bajnok úszóval.
Illés Fanni világ- és Európa-bajnok, paralimpiai bajnok úszó (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Illés Fanni már gyerekkora óta szembesül azzal, hogy az emberek megbámulják, már megszokta a kíváncsi vagy éppen sajnálattal teli pillantásokat. Felnőttként már jól tudja, hogy azért kapja ezt a reakciót, mert a többség csak ritkán találkozik testi fogyatékossággal élő emberekkel. Bár ő maga nem gondol hátrányként a lábai hiányára, mások rendszerint sajnálják, mert idegen számukra.

A világ- és Európa-bajnok, paralimpiai bajnok úszó a Rozmaring pillanatok a családnak-podcast meghívottjaként mesélt arról, miért érzi fontosnak, hogy a lehető legtöbb platformon megismerhessék az emberek, hogy különbözni az átlagostól nem hátrány, hanem egy állapot.

Mikor először láttam a Rozmaring kunyhó szereplőiről készült fotókat, akkor pont a sárga gubára, vagyis Deskére böktem rá, hogy nekem ő tetszik a legjobban. Milyen furcsa véletlen, hogy miután megnéztem a második részt, amelyben bemutatkozott, kiderült, hogy a becenevét onnan kapta, hogy Csendeske, ő a néma karakter. Nagyon örültem, hogy egy bábjátékban is láttatják, hogy mások vagyunk és ettől csak színesebb a világ

– kezdte a Rozmaring pillanatok a családnak-podcastben Illés Fanni, aki hangsúlyozta, hogy a fogyatékosság nem azt jelenti, hogy valakinek le kell mondani az álmairól.

„Mivel én így születtem, nekem erről könnyebb beszélni. Lehet, hogyha baleset során vesztettem volna el a lábaimat, akkor más típusú ember lennék. Az egyik legjobb dolog, ami történt velem, hogy így születtem,

mert különben nem lennék paralimpiai bajnok, nem találtam volna az úszásra rá és talán még most is keresném magamat”

– folytatta az adásban a paraúszó, és kiemelte, szülei is nagy szerepet játszottak abban, hogy elfogadja önmagát, hiszen sosem éreztették vele, hogy hátrányos helyzetben lenne és nem érhetné el az álmait.

Illés Fanni szerint azonban az nem elég a teljes boldogsághoz, ha valaki elfogadta magát és a közvetlen környezete sem rekeszti ki, fontos az is, hogy a társadalom is nyitott legyen. Az M2 Gyerekcsatorna új bábsorozata, a Rozmaring kunyhó kiváló példa lehet arra, hogyan lehet ezt megértetni befogadható módon a gyerekekkel.

Érdekes lehet számodra:

 

Ajánljuk még