logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Az évszázad legjobb maffiaregényét írta meg: így élt és alkotott Mario Puzo

| Szerző: hirado.hu
Az alacsony, szemüveges fiatalembert ugyan besorozták a második világháború idején, de aztán fel is mentették kötelessége alól, mondván sokkal jobb hasznát vennék, ha katonai tudósítóként szolgálna. Születésének 101. évfordulóján a legendás íróra, Mario Puzóra emlékezünk.

 

Mario Puzo, a híres maffiasorozat, A keresztapa szerzője 1920. október 15-én született New Yorkban szicíliai bevándorlók gyermekeként.

Abban az időben csak a városban virágzott a bűnözés.

Akkoriban a különféle maffiacsoportok mindennapos harcban álltak egymással. Éppen ezért Puzo szüleinek figyelniük kellett rá, hogy gyermekük nehogy bajba keverje magát. Ebből az időből szerezte tudása nagy részét, ami szükséges volt ahhoz, hogy felépítse a 20. század legendás maffiacsaládjának történetét.

(Forrás: Facebook.com)

A második világháború alatt Mario Puzo az amerikai hadseregben szolgált Németországban és több ázsiai országban. A háborús élményeket, tapasztalatokat későbbi regényeiben és forgatókönyveiben dolgozta fel. A háború befejezése után a New York-i Társadalomtudományi Főiskolán, majd a Columbia Egyetemen tanult.

1963-ban újságíróként kezdett dolgozni, amivel párhuzamosan már saját írásaival is foglalkozott. Első könyve 1955-ben A sötétség arénája címmel jelent meg. A könyv egy amerikai katona és egy német lány szerelmét dolgozza fel.

A világsiker

Mario Puzo sikerét egyértelműen A keresztapa regénye hozta meg, amelyben megismerhetjük az olasz maffia természetét és a bűnbandákon belül uralkodó farkastörvényeket. A mű központi alakja Don Corleone, a szicíliai maffiaklán feje.

A történet során módunkban áll végigkísérni a Szicíliából Amerikába vándorolt Corleone família idősebb és ifjabb nemzedékeinek, barátainak, ellenségeinek sorsát, életét – és természetesen halálát, hiszen a szereplők legfontosabb jellemvonása az, hogy tetteiket az Amerikában is virágzó Maffia parancsai határozzák meg, amelyek között a legfontosabb a szinte közhelynek számító, ám a szervezet tagjai által mindig halálosan komolyan vett vendetta, vagyis a vérbosszú.

(Forrás: Facebook.com)

Puzo egy időben beismerte, hogy leghíresebb regényét már eleve forgatókönyvnek írta azzal a céllal, hogy pénzt keressen.

A legtöbb embernek valóban tetszett a könyv, de meg kell említeni azokat a visszhangokat is, amelyek bírálták a regényt, mondván az dicsőíti a szervezett bűnözést Amerikában.

Puzo könyvét később Francis Ford Coppola vitte filmre, majd a sikerre való tekintettel trilógiát készített belőle. A filmben olyan legendás színészek kaptak szerepet mint: Marlon Brando, Robert Duval vagy a több gengszterfilmben is megforduló Al Pacino. A filmet az Amerikai Filmakadémia az 1972-es év legjobb filmjének járó Oscar-díjjal tüntette ki. Coppola a legjobb rendezés díja mellett, Mario Puzóval közösen, a legjobb forgatókönyv díját is megkapta.

Számos műve alapján sikeres filmeket, tévésorozatokat forgattak. Puzo együttműködött Coppolával a forgatókönyvírásban, majd 1974-ben megírta első önálló forgatókönyvét a Földrengés című katasztrófafilmhez, de több Superman-film elkészítésében is közreműködött.

Egy évvel, 1999. július 2-án bekövetkezett halála után megjelent az Omertà című regénye, amely A keresztapa és A szicíliai után a maffiaklánról szóló trilógia utolsó könyve lett.

A címlapfotó illusztráció.

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még