logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Közeleg a tél - így készítsük fel a kutyaházat a fagyos időkre

| Szerző: hirado.hu
Az első éjszakai fagyok beálltával minden gazdinak eszébe jut, hogyan tarthatná melegen kedvencét a zord időjárásban is. A kinti kutyák jól bírják ugyan a hideget, mégis hálásak lesznek, ha néhány egyszerű trükkel komfortosabbá tesszük a fagyos hónapokat.

A legfontosabb melegen tartó eszköz a kutyaház. A búvóhelyet szélvédett területre tegyük, a bejáratot akár a ház fala felé forgatva, így ott sem tud besüvíteni a szél. A téli időszakban az esők és havazások miatt a kutya bundája nagyon hamar nedvessé válik, amitől könnyen megfázhat. Fontos egy olyan fekhely kialakítása, ahol háziállatunk melegen tarthatja magát. A házat tegyük magasabbra a talajszinttől, így négylábú kedvencünk nehezebben viszi be a havat, a búvóhely pedig kevésbé hűl át. Egy raklap például tökéletes megoldás lehet a szint megemelésére, melybe szigetelőlapot téve extra védelmet adhatunk kutyánknak. A házat kívülről is szigetelhetjük, hungarocell lapokkal.

A fekhely belsejét is béleljük ki, ám a jól megszokott régi rongyok alkalmazása nem a legjobb megoldás, mert könnyen átveszik a vizes bunda nedvességét, megszáradni viszont nehezen tudnak, így egy éjjeli fagy esetén a megfagyott vizes pokróc veszélyes lehet. Költséghatékony és egyszerű megoldás a szalma használata. Könnyen felveszi és megtartja kutyánk testhőjét, a nedvességet pedig jól felszívja. Érdemes 2-3 hetente cserélni friss szalmára. További hőmegtartást ad a PVC szalagfüggöny a bejáratnál.

Mit tehetünk a fekhely felkészítésén túl? Az ősz beálltával ne diétáztassuk kutyánkat, sőt, érdemes plusz falatokat is beiktatni étrendjébe, a fagyok beálltával egy-két plusz kilóért nagyon hálás lesz kedvencünk. Az éjjeli hidegek kezdetével pedig már ne vigyük fodrászhoz, a sűrű, hosszú bunda természetes védelmet nyújt a fagyok elleni védekezésben.

Így építsünk otthon téliesített kutyaházat:

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még