logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Kígyózó sorok: több, mint tízezren vettek részt a vadászati világkiállításon a hétvégén

| Szerző: hirado.hu
A vadászkiállítás második napján sorok kígyóztak a pénztáraknál, hogy bejussanak a rendezvényre, ahol nagyon sok program várta a vendégeket. Ahogy szombaton, most is a hullajtott szarvasagancsokból készült szobrot csodálták meg a legtöbben. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács 67. közgyűlésének megnyitóján arról beszélt, hogy soha nem állt még olyan kihívás előtt a vadászat, mint most, amikor megkérdőjelezik létjogosultságát és helyességét – közölte M1 Híradó.

Sokan fotóztatták le magukat a 10 tonna hullajtott szarvas agancsból készült szoborral, ami egyben az Egy a természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás üdvözlő kapuja is.

Megálmodója, Szőke Gábor Miklós elmondta: „Két és féléve dolgozom ezen a szobron, de még sohasem láttam egyben. Hiába az ezer méteres csarnok, ahol készítettem, nem tudtuk egyben összerakni. Gyakorlatilag itt született meg a Totem névre keresztelt alkotás.”

De nem csak a monumentális alkotásra, hanem a világkiállításra is sokan kíváncsiak voltak vasárnap, hiszen hosszú sorok alakultak ki a bejáratnál és a pénztáraknál. Már a nyitónapon,

szombaton is száz országból csaknem tízezer látogató érkezett a vásárvárosba.

Kovács Zoltán kormánybiztos hangsúlyozta: hat nagy konferenciát rendeznek majd az expó alatt, és a magyar álláspont mindegyiken azonos: az emberi lét a természettel való együttlétről is szól, ebben pedig a vadászatnak is helye van.

„Ide családdal, gyerekekkel is érdemes kilátogatni, hiszen a laikusok és mindenki számára közérthetően és fogyasztható formában próbáltuk megfogalmazni, mit tud, mit gondol ma Magyarország a vadászatról, és az ide érkezett országok is hasonló felfogásban érkeztek” – közölte.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács 67. közgyűlésének megnyitóján pedig arról beszélt, hogy soha nem állt még olyan kihívás előtt a vadászat, mint most, amikor megkérdőjelezik létjogosultságát és helyességét:

„Nem nekünk kell magyarázkodni a tekintetben, hogy miért vadászunk; az szorul magyarázatra, hogy miért tagadja meg valaki az őseinek az örökségét, és miért tekint előítéletesen a vadászokra és a vadászatra” – hangoztatta.

Hagyományos népzenével, fülbemászó dallamokkal várták a vendégeket Szlovénia standján, amely Nemzeti Napot tartott. Joze Podgorsek szlovén mezőgazdasági, erdészeti és élelmezésügyi miniszter szerint tiszteletre méltó az a szervezés, ami a világkiállítást jellemzi:

Egy grandiózus rendezvénynek vagyunk a tanúi, amely rendkívül fontos kérdésekről szól, fenntarthatóságról, vadgazdálkodásról, természetvédelemről. Mi most az erdőgazdálkodás fontosságát igyekszünk bemutatni az ide látogatóknak” – mondta Podgorsek.

Vasárnap egyébként a kutyák voltak a rendezvény főszereplői a gyerekek nagy örömére, akik nem győzték simogatni a négylábú vadászokat.

Nagy István agrárminiszter úgy véli, fantasztikus sikere van a kiállításnak:

„Egy ilyen rendezvény megmutatja, hogy hol tart ma a magyar természetvédelem, az erdészet, a vadgazdálkodás. Garantálom, hogy mindenki jól fogja tudni érezni magát. Mert a magyar tájban kincsek rejtőznek és ezért a kincsért mi felelősséggel tartozunk. Az, hogy itt egyensúly alakuljon az ember és a természetben élő vadak között az bizony az ember felelőssége. Ezt a felelősséget mutatja be az egész kiállítás” – jegyezte meg.

A vadászati világkiállításra és a kísérőrendezvényekre csaknem egymillió vendéget várnak október közepéig.

A címlapfotón a világkiállítás bejáratának közelében felállított agancsokból készült szarvasfej installációja (Fotó: MTI/Varga György).

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még