logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Semjén: a magyar vadászati törvény talán a legjobb a világon

| Szerző: hirado.hu
Magyarországon vadászati világkiállítást csak nagyszabású eseményként lehet rendezni, mert így méltó a magyarság keleti örökségéből eredő, Közép-Európában kiteljesedett vadászati kultúrájához – mondta Semjén Zsolt az „Egy a természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás megnyitóján szombaton Budapesten.

 

A miniszterelnök-helyettes beszédében kiemelte a teljességre törekvő programkínálatot, hiszen helyet kapott benne szinte minden, ami a vadászathoz kapcsolódik: a tudomány, a gasztronómia, különböző sporttevékenységek és természetesen a művészetek is.

Semjén elmondta: Magyarországon 70 ezren vadásznak, 700 ezren horgásznak, és még sok ezer sportlövő, íjász, vadászkutyás és lovas tevékenykedik országszerte. Ez a nemzet negyedét jelenti családtagjaikkal együtt.

Kiemelte, hogy a magyar vadászati törvény talán a legjobb a világon,

ugyanakkor sajnálattal jegyezte meg, hogy a média nagy része demagóg módon vadászatellenes, a környezetvédők mellett pedig megjelentek az emberelleneségbe hajló ökoterroristák, és természetellenes dolgokat népszerűsítenek olyanok, akik folyton a természetre hivatkoznak.

A természeti rend a teremtés rendjéből következik, ez alapján kell minden teremtménynek megadni az őt megillető méltóságot. Éppen ezért – mint mondta – a világkiállításnak is küldetése bemutatni, hogy a vadászati kultúra az emberi természetből fakadó, különleges jelenség” – fogalmazott a kereszténydemokrata politikus, aki azt is kiemelte, hogy az ember mindig vadászott, és ma már nem tartható fenn a természet, a mezőgazdaság, az élővilág sokfélesége vadgazdálkodás nélkül. Ha a világ bármely pontján felhagynak vele, a tapasztalatok szerint az állatvilág pusztulni kezd, ahol viszont fejlesztik, ott a vadállomány mennyiségében és minőségében is gyarapodik.

A Biblia szerint ugyanúgy tévedés a környezetet sorsára hagyni, mint kirabolni, és ahogy a kertész a rá bízott kertet, a vadász az erdőt, a mezőt, a vadakat gondozza” – jegyezte meg Semjén, aki szerint a fenntarthatóság elvével összhangban a kiállítás minden eleme megmarad, a rendezvény végeztével méltó helyre kerül, helyszíne pedig a fővárost gazdagítja. Az újjáépített Hungexpo nemzedékeken át évente események százait fogadhatja be.

A miniszterelnök-helyettes a vadászok védőszentjére emlékező Szent Hubertus-misén is részt vett. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek azt hangsúlyozta, hogy a világkiállítás üzenete illeszkedik az egyház tanításaihoz. Mint fogalmazott: „A mindennapok gondjai idővel megoldódhatnak, de megmarad állandó feladatnak Isten és a teremtett világ dicsőítése. A Biblia a vadászokat az élet fönntartóiként említi, és maga Ferenc pápa is kiemelt jelentőséget tulajdonít a természet védelmének.

A világkiállítás a szervezők számítása szerint legalább 1 millió vendéget fogad október 14-ig.

A címlapfotón Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes (elöl, j) és Habsburg-Lotharingiai Károly főherceg, a világkiállítás fővédnöke (elöl, b) az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás megnyitóján a Hungexpón (MTI/Czeglédi Zsolt).

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még