logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Felesége a szemétkosárból halászta ki Stephen King első regényének kéziratát – 74 éves a horror koronázatlan királya

| Szerző: hirado.hu
A mai napon ünnepli 74. születésnapját Stephen King, az az író, aki vélhetően mindenkinél nagyobb hatással volt a horror műfajára, és akinek pályája során eddig 76 regény jelent meg. Negyvennél is több nyelvre lefordított művei több mint 400 millió példányban keltek el világszerte, a legtöbb művét több-kevesebb sikerrel meg is filmesítették.

 

 

Stephen King 1947. szeptember 21-én született a maine-i Portland városában, Donald Edwin King és Nellie Ruth Pillsbury gyermekeként. Kétéves volt, amikor apja elhagyta a családot, ettől kezdve anyja nevelte őt és bátyját. Nagy hatással voltak rá a gyermekkorában látott sci-fi és fantasy filmek, innen származik rajongása a horror műfaja iránt. 13 éves volt, amikor rábukkant egy dobozra, tele édesapja befejezetlen kézirataival, melyek leginkább horror- és fantasy történetek voltak, így teljesen a műfaj hatása alá került.

Stephen King amerikai író (Fotó:MTI/EPA/Maja Hitij)

A horror, a feszültség és a fantasy szerzője

Első novellája, a The Glass Floor, azaz az Üvegpadló a Megdöbbentő rejtélytörténetek 1967. őszi számában jelent meg.

Nem akart messze kerülni otthonától, ezért Maine állam egyetemén tanult, mellette dolgozott, és lázadt, tiltakozott a vietnami háború ellen. A diploma megszerzése után nem tudott elhelyezkedni, egy évig egy mosodában és egy benzinkútnál dolgozott, majd 1971-től egy középiskolában tanított, miközben folyamatosan írt.

Élete örökre megváltozott, az 1974-ben kiadott Carrie című regényének megjelenésével

1973 tavaszán a Doubleday & Co. elfogadta a Carrie című regényt kiadásra, és lehetőséget biztosított Kingnek, hogy otthagyja a tanítást és teljes munkaidőben írjon.

A pályafutását elindító, úttörő horrorregény azonban talán soha nem látott volna napvilágot, ha Tabitha King nem mentette volna ki a szemétkosárból. Stephen King ugyanis a regény írása során kényelmetlenül érezte magát Carrie többnyire nőies karaktere miatt, ezért feladta az írást, a kéziratot pedig a kukába dobta. King szerencséjére éles szemű felesége megmentette az eldobott kéziratot, kisimította az összegyűrt oldalakat, és elolvasta, majd ösztönözte férjét arra, hogy folytassa a művet.

Carrie című regényének megjelenése óta számtalan könyvet publikált, és a világ egyik legsikeresebb írója lett.

Kingről köztudott, hogy fontosnak tartja műveiben az apró részletek kidolgozását, a folytonosságot és a visszatérő elemeket, szereplőket műveiben. Művei rengeteg ponton találkoznak egymással, sok nyílt és rejtett kapcsolódási pont, átfedés van az írásai között, amelyeknek köszönhetően eddigi életműve számtalan spekulációra, találgatásra ad lehetőséget, és mindig újabb és újabb érdekességekkel szolgál.

Köteteiben rengeteg utalás található az amerikai történelemre és kultúrára is. Visszatérő eleme írásainak a vietnami háború, a rasszizmus, az erőszak és a természetfeletti jelenségek.

King a Carrie megjelenését követő években az alkohol, majd a drogok rabjává vált. A probléma mintegy tíz évig kísérte, mígnem felesége, barátai és egy terápia segítségével végleg sikerült megszabadulnia betegségétől.

Stephen King Bangor-i otthona akár egy „kísértetkastély”

Az 1970-es években egymás után jelentek meg az azóta klasszikussá vált művei:

a Cujo, a Christine, a Tortúra és 1977-ben a leghíresebb: a Ragyogás. 1985-ig Richard Bachman álnéven is publikált, mert attól tartott, hogy a közönség egy írótól csak egy könyvet fogad el évente.

Súlyos balesetet szenvedett 1999-ben, amikor egy Bryan Smith nevű férfi furgonjával elgázolta, miközben King szabályosan sétált háza környékén. Tíz nap alatt ötször kellett megműteni, többek között láb- és csípőtörés miatt A „bűnös autót” ügyvédje megvette (hogy ne kerüljön az eBay-re groteszk gyűjtőcikknek) és egy roncstelepre vitette, King nagy bosszúságára, aki személyesen szerette volna szétzúzni az autót.

Balesete után alkotói tempója a korábbihoz képest lelassult, majdnem fel is hagyott az írással

A 2000-es években több mint húsz regénye jelent meg. Stephen King könyvei milliós számban kelnek el, így a jogdíjakból hatalmas vagyonra tett szert, amiből bőkezűen adakozik is. Saját bevallása szerint évente négymillió dollárt fordít jótékonysági célokra.

Az írás mellett a horror koronázatlan királya focizik, írótársaival alapított együttesében pedig gitározik és énekel.

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még