×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Évtizedek óta várják a rajongók a Trónok harca igazi befejezését – 73 éves lett a fantasy írója, George R. R. Martin

 

„Már nem vagyok a hajdani” – reagált hétfőn a Trónok harca írója, George R. R. Martin arra, hogy betöltötte 73. születésnapját. Sokan a legnagyobb fantasyszerzőnek tartják J. R. R. Tolkien után, és munkásságának jelentőségét a műfaj művelői már-már A Gyűrűk Ura szerzőjéhez mérik.

George R. R. Martin amerikai író, a világhírű Trónok harca televíziós sorozat alapjául szolgáló A tűz és jég dala fantasysorozat szerzője (Fotó: MTI/EPA/Anatolij Malcev)

Az írólegenda születésnapja alkalmából a Twitter-oldalán az irodalmi Nobel-díjas költő, drámaíró és kritikus, T. S. Eliot J. Alfred Prufrock szerelmes éneke című versének frappáns, épp alkalomhoz illő idézetével köszöntötte rajongóit:

Már nem vagyok a hajdani…  Nadrágom szárát ezután fölhajtva fogom hordani. Válasszam a hajam fülemnél? Szabad barackot ennem?

 

George Raymond Richard Martin amerikai író, forgatókönyvíró, a Trónok harca sorozat „szülőatyja” 1948. szeptember 20-án született. Fiatalon kezdett írni. Első művei rémtörténetek voltak, és a környékbeli gyerekeknek adta el fillérekért, de volt arra is példa, hogy felolvasta őket.

Első novelláját 1970-ben, 21 éves korában adta el a Galaxy magazinnak.

Tanulmányai befejezése után egy jogi tanácsadással foglalkozó alapítványnál dolgozott 1972 és 1974 között. Később sakktornákat felügyelt, majd újságírást tanított a Clarke Főiskolán. Mindezek mellett részmunkaidőben foglalkozott az írással.

Első regénye, a Dying of the Light (A fény halála) 1977-ben jelent meg; főállású íróvá első regényének megjelenése után három évvel vált.

Hollywoodba költözött 1986-ban, mivel CBS-nél dolgozott az Alkonyzóna című tévésorozaton. 1987-től a Beauty and the Beast című televíziós sorozatnál konzultáns lett, majd 1988-ban producerré, 1989-ben társproducerré lépett elő.

A sorozat befejezése után George R. R. Martin továbbra is Hollywoodban maradt, a stúdióknak szállított sorozatötleteket. Saját bevallása szerint jól megélt ebből, viszont az évek alatt mindössze egyetlen ötlete jutott el a pilot fázisig, de abból sem lett sorozat. Így elege lett abból, hogy a stúdiók embereinek ötleteit írja meg, ezért visszatért a regényíráshoz.

A tűz és jég dala című, igen terjedelmes sorozatának első kötete, a Trónok harca 1996-ban jelent meg. A sorozat egyöntetűen pozitív fogadtatásra lelt az olvasók, kritikusok, kiadók és más szerzők részéről.

A ciklus negyedik kötete, a Varjak lakomája első helyezést ért el a New York Times és a Wall Street Journal könyveladási listáján is.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

gameofthrones (@gameofthrones) által megosztott bejegyzés

A sorozat megfilmesítési jogait az HBO szerezte meg, és 2007-ben jelentette be a csatorna, hogy tévésorozatot forgat belőle. A sorozat több száz millió nézőjével a valaha volt egyik legsikeresebb tévésorozatnak számít, és képi világával, lenyűgöző jeleneteivel új szintre emelte a műfajt. Egyetlen más sorozat sem váltott ki akkora rajongást és vált számos fontos kulturális, társadalmi vita tárgyává, mint a Trónok harca.

Azonban a könyvsorozat írója merőben más befejezést képzelt el történetének, mint amelyet a sorozat készítői megalkottak.

Amikor 2011-ben elkezdték a tévésorozatot, már négy könyvem a polcokon volt, az ötödik pedig éppen akkor jelent meg. Tehát ötkönyvnyi előnyöm volt, és ezek gigantikus könyvek.

Soha nem gondoltam volna, hogy utolérnek, de így történt. Utolértek és megelőztek, ezért a sztori teljesen más irányba kezdett el fejlődni, mint amit én kigondoltam

– mondta George R. R. Martin a WTTW televíziós csatorna vendégeként.

Martin nem rejtette véka alá, hogy ha rajta múlt volna, merőben más befejezést kapott volna a sorozat, de megerősítette, hogy már javában dolgozik A tűz és jég dala hatodik kötetén, így előbb-utóbb mi is megismerhetjük a szerző által megálmodott lezárást.