logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Megszentelték, porcelán palackokba töltötték, végül elajándékozták a Nemzeti Összetartozás Pálinkáját

Szombat este záródik a 21. Gyulai Pálinkafesztivál, ahol idén is összeöntötték, majd palackozták a Nemzeti Összetartozás Pálinkáját. A nemes hungarikum az ország minden szegletében készül. A fesztiválra több pálinkafőző mester is ellátogatott, hogy bemutassa pálinkáját – hangzott el az M1 Híradójában.

A pálinka mellett koncertekkel is várták a látogatókat a 21. Gyulai Pálinkafesztiválra.

„Jelenleg kilencféle pálinkánk van és egy likőrünk, ezek mind irányított erjesztésű cefréből készülnek, amelyeket jó magam végzem, illetve a főzést is” – mondta Bartók Csaba a Pertu Pálinkaház Kft. ügyvezető tulajdonosa, főzde vezetője.

Az egész országból érkeztek főzőmesterek Gyulára.

„Ami nagyon fontos egy pálinka születésének életében az, hogyan dolgozzuk fel. Természetesen ehhez megfelelő felszerelések, darálókra, bogyózókra, magozókra van szükség, illetve hűtött körülményekre, hogy irányítottan tudjuk erjeszteni a gyümölcsünket” – fogalmazott Muth József a Bajai Pálinka Kft. szakmai igazgatója.

Az ősi magyar szőlőfajtákból készült hungarikum pálinkák mellé ízletes ételeket is lehetett kóstolni.

„Hogyha mondjuk a pálinka kicsit Cserszegiből, Cserszegifűszeresből készül vagy Csabagyönygéből, Muscat Ottonelből, akkor megpróbálok valami hasonló ízvilágot becsempészni egy mártásba” – ismertette Bíró Lajos séf.

A zárónapon elkészült a Kárpát-medencei Nemzeti Összetartozás Pálinkája is, amelyet több hazai és határon túli italból kevertek össze. Az akciót 2018-ban azért hozták létre, hogy hangsúlyosabbá tegyék a pálinkát, mint hungarikumot hozzájárulva a nemzeti összetartozás erősítéséhez.

„Vajdaságból, Erdélyből, Kárpátaljáról, Felvidékről kaptunk párlatokat, anyaországbéli pálinkákat. Nem csak az összetartozás pálinkája kapcsán, hanem a fesztivál kapcsán is nagyon sok érdeklődés volt és nagyon sok olyan vendég van, akik határon túlról érkeztek” – hangsúlyozta Bora Imre fesztiváligazgató

A szőlőpálinkákat nyílt hordóban házasították, amit Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök szentelt meg. A pálinka egyedi sorszámmal ellátott, névre szóló Hollóházi Porcelán palackokba került.

„A Kárpát-medence jó néhány főzője, pálinka gazdája fontosnak tartotta, hogy itt együtt hitet tegyünk amellett, hogy együtt érdemes felmutatni ezt az összetartozást, ezt a közös kultúrát, ezt a közös együtt gondolkodást” – közölte az Állami Számvevőszék elnöke, Domokos László.

Végül a palackokat ünnepélyesén odaajándékozták a magyarságért legtöbbet áldozó személyeknek.

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még