×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Jankovics Marcell utolsó animációs filmjének hírét a felmatricázott Toldi mozdony viszi – VIDEÓ!

 

Toldi Miklós legendás történetét animációs sorozat formájában kelti életre a közmédia. A 13 részes produkció egyedi, kézzel rajzolt technikával készült a Kecskemétfilm Kft. műhelyében az Arany János-emlékévhez kapcsolódva. Jankovics Marcell Toldiját népszerűsítő mozdony havonta 25 ezer kilométert tesz meg.

 

Jankovics Marcell (1941–2021) utolsó rendezését a Duna Televízió közönsége láthatja először szeptember 19-től. A tévésorozat az Arany-eposz szerkezetének megfelelően előhangból és tizenkét részből áll össze.

„A sorozat azért is nagyon érdekes, mert folytatja azt a magyar hagyományt, amely az animációs szakmára jellemző volt az elmúlt évtizedekben. Ezek kézzel rajzolt karakterek, amely nagyon fontos követelménye volt az alkotóknak, ezért különösen felhívnám erre a figyelmet, hiszen világhírű ez a magyar érték” – hangsúlyozta Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója.

Toldi hírét felmatricázott TRAXX-mozdonnyal viszik Magyarországon és külhonban, ezzel is hozzájárulva a film népszerűsítéséhez, emléket állítva Arany Jánosnak és Jankovics Marcellnek.

Kiemelt év az 1846

„Nagyon örültünk, amikor az MTVA megkeresett minket ezzel a kezdeményezéssel, hiszen a mozdonyon megjelenített Toldi Miklós alakja egy idős a magyar vasúttal. 1846-ban indult az első gőz vontatású szerelvény Pestről Vác felé, és Arany János is 1846-ban publikálta a Toldi-trilógiát” – emelte ki Homolya Róbert, a MÁV elnök-vezérigazgatója a felmatricázott mozdony bemutatóján.

A szóbanforgó mozdony 25 ezer kilométert tesz meg havonta, Budapesttől Szombathelyen és Győrön át Szolnok, Békéscsaba, Miskolc és Sátoraljaújhely felé, emellett Romániában is közlekedni fog – fűzte hozzá Homolya Róbert.