logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Columbo hadnagy rajongói felkelést szerveztek – mi a titka a legendás sorozatnak?

| Szerző: hirado.hu
Kilencvennégy évvel ezelőtt, 1927. szeptember 16-án született Peter Michael Falk magyar zsidó származású Emmy- és Golden Globe-díjas amerikai színész és filmrendező. Az amerikai színész leginkább a Columbo hadnagy, a különc detektív megformálásáról volt ismert. Ma rá emlékezünk.
Peter Falk 1973-ban, Columbo szerepében (Fotó: Wikipedia.org)

Peter Falk kelet-európai zsidó származású, ősei lengyel, cseh, orosz és magyar bevándorlók voltak, szülei Louis és Ida Falk Oroszországból vándoroltak ki az Amerikai Egyesült Államokba.

Tizenkét évesen lépett először a színpadra, de később a középiskolában jobban érdekelte az atlétika és a háború, szövetségi ügynökként szeretett volna dolgozni.

CIA-ügynök akart lenni, de hat hónapig vasútvonalakat épített a kommunisták által uralt Jugoszláviában, ráadásul az egyik szemében üveg volt.

Még háromévesen, rákos betegség miatt el kellett távolítani a jobb szemét. A CIA-nál kinevették őt. Csatlakozott a tengerészgyalogosokhoz, de utálta– olvasható a Beyond Columbo című önéletrajzi könyvben.

Felnőttként munka mellett a westporti White Barn Theatre-nél színészi tanulmányokat folytatott, mert felkeltette érdeklődését ez a pálya, és elhatározta, hogy színész lesz.

Színészként az off-Broadwayn debütált 1956. január 3-án Molière Don Juan című darabjában, amelyet a Fourth Street Theatre tűzött műsorára. Még ugyanabban az évben a Broadwayn is színpadra lépett George Bernard Shaw Szent Johanna című darabjában, egy angol katona szerepében.

Az 1960-as évek elején, mind a filmvásznon, mind a tévéképernyőn felhívta magára a figyelmet. Kétszer jelölték az Emmy-díjra, amit második alkalommal meg is kapott, illetve kétszer jelölték a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Oscar-díjra a Bolond, bolond világ című alkotásában nyújtott alakításáért.

Az 1966-ban indult The Trials of O’Brien volt az első sorozatszerepe – egy ügyvédet alakított –, ám a széria csupán egy évadot ért meg. Annál sikeresebb lett viszont egy másik tévésorozat, a Columbo, amely meghozta számára a világhírnevet.

Columbo hadnagy megformálásáért Peter Falkot tízszer jelölték Emmy-díjra, ötször nyert is. Kilencszer javasolták Golden Globe-ra, ezt a díjat egyszer vehette át.

A sorozatban megannyi későbbi nagy sztár bukkant fel, rendezőként vagy szereplőként. Steven Spielberg, Jonathan Demme ült be a rendezői székbe, és olyan pályatársak villantották meg tehetségüket Columbo hadnagy oldalán, mint Faye Dunaway, John Cassavetes, Johnny Cash, Martin Landau vagy Leslie Nielsen.

A Columbo-sorozat hét évadot élt meg, 69 epizód levetítésével, úgy, hogy jó ideig leálltak a forgatással, aztán 1978-ban az ABC tévétársaság újraélesítette Columbo hadnagy fegyverét. S ahogy Peter Falk öregedett, úgy Columbo is a filmvásznon.

Amikor 1996-ban a francia Művészeti Érdemrend lovagja lett,

kissé ironikusan azt válaszolta a Columbo sorozat folytatására vonatkozó kérdésre, hogy a figurát öregen is el tudja képzelni. Legfeljebb rossz hallására hivatkozva megismételteti gyanúsítottaival a mondatokat,

vagy segítséget kér tőlük, ha le akar menni a lépcsőn. Aztán mégis készült folytatás, a legutóbbi 2003-as epizódban a főszerep mellett a produceri munkát is magára vállalta.

A sorozat nemcsak Amerikában és Magyarországon örvendett óriási népszerűségnem, hanem Romániában is, ahol óriási rajongótábora volt a Peter Falk által megformált Columbo hadnagynak. Olyannyira, hogy

1974-ben kis híján egy kisebb felkelés is kirobbant az országban, amikor kiderült, kifogytak a Columbo részekből.

Az elégedetlen nézők híre még Peter Falkhoz is eljutott, mivel 1974-ben a külügyminisztériumból kapott egy váratlan hívást, egy találkozóra hívták. A megbeszélésen pedig kiderült, hogy a segítségét szeretnék kérni, egy üzenetet kellene küldenie a romániai rajongóinak, arra kérve őket, hogy tegyék le a fegyvereket, és higgyenek a hivatalos szervek tájékoztatásának, mivel a jelenig helyzetben Románia tényleg csak korlátozott számban tud nyugatról filmeket, sorozatokat importálni – mesélte Peter Falk David Letterman talk show-jában 1989-ben.

Bár óriási népszerűségre tett szert Columbo hadnagy megformálásával, filmes karrierje mégis nehezen indult, ugyanis az egyik szemét hároméves korában rákos megbetegedés miatt elveszítette. Például annak ellenére, hogy az 1950-es években sikereket ért el a Broadwayn, azt mondták neki, hogy egy műszemmel rendelkező színész nem szerepelhet a filmvásznon. A Columbia Pictures igazgatója sem válogatta meg szavait, mikor Peter Falk fejéhez vágta – amikor egy filmszerep után érdeklődött –: „Ennyi pénzért kétszemű színészt is kaphatok…

A színész utolsó éveit beárnyékolta az Alzheimer-kór, gyámja 2008-tól második felesége, Shera Falk színésznő volt, akivel 34 évet élt le együtt. Három évvel később, 2011 június 24-én a családja bejelentette, hogy 83 éves korában Los Angelesben elhunyt Peter Falk.

Érdekes lehet számodra:

Címlapfotó: wikimedia.org

Ajánljuk még